Jump to content

Nyáron nő a rizikó – gyanús jelek, amivel azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni

2022. 06. 28. 16:51

Berobbant a nyár, aki teheti, a vízparton próbál hűsölni. A bőrgyógyászok minden évben felhívják a figyelmet bőrünk fokozott védelmére. Az UV-sugárzás okozta bőrdaganatok ugyanis egyre gyakrabban fordulnak elő. Az elváltozások általában a fejen, vagy a nyakon alakulnak ki. Ha észrevesszük, mielőbb forduljunk szakorvoshoz.

A tartós napon tartózkodás elsősorban délelőtt 11 óra és délután 15 óra között a legkárosabb. Ilyenkor fokozottan kell vigyázni, attól függetlenül, hogy a napon fekszünk, a vízben úszunk, vagy dolgozunk – hívta fel a figyelmet Holló Péter egyetemi tanár, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette, sokat számít a bőrtípus is. A világos bőrűek, a sok anyajeggyel rendelkezők és a gyermekek a legveszélyeztetettebb csoportok, de mindenkinek vigyáznia kell, hogy minél kevesebb UV-sugárzás érje a bőrét.

Az UV-sugárzás ugyanis bejut a bőr hámsejtjeibe és a hámsejtek genetikai állományában károsodásokat okoz. A bőrünk viszont képes megjegyezni és eltárolni a korábbi égési sérüléseket, ezek összeadódva pedig elősegítik akár a bőrrák kialakulását.

A melanóma, bazalióma és a laphámsejtes rák a leggyakoribb. Az első a legveszélyesebb, a másik kettő jóindulatú, nem életveszélyes, de vigyázni kell ezekkel is – hangsúlyozta.

A melanóma a legsúlyosabb bőrdaganat, leginkább a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegye van. Hozzátette: ritkábban ugyan, de barna bőrűeknél is kialakulhat ez az elváltozás.

A basalioma és a laphámrák lényegesen gyakoribb, mint a melanóma, de kevésbé veszélyes tumortípusok. Ha idejében felismerik őket, nem járnak komoly következményekkel, ám ha későn megy orvoshoz a páciens, a laphámrák akár áttéteket is képezhet.

Gyanús az az anyajegy, mely alakját tekintve aszimmetrikussá válik, ha körvonala elmosódó és nem éles, illetve a megváltozott szín és a megnövekedett méret is vészjósló – fejtette ki a szakorvos. Tehát, amennyiben új anyajegy jelenik meg a testünkön, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, alakja, viszket, esetleg vérzik, mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni – olvasható a Semmelweis közleményében.

Nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, mert saját magunkon könnyebben észrevesszük, ha a már meglévő anyajegyek, foltok színe, mérete, alakja megváltozik, vagy ha új elváltozások jelennek meg a bőrünkön. Emellett évente egyszer érdemes orvossal is megnézetni a bőrünket. Nem érdemes elodázni a vizsgálatot, ha ugyanis kialakul a betegség, akár végzetes is lehet – mutatott rá a szakember.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)