Jump to content

Ami belülről felemészt, a stressz I.rész

2014. 08. 04. 16:00

A túlzott stresszelés korunk népbetegségévé vált. A mindennapos mókuskerék kimerítő hatással van a szervezetre. Sokan észre sem veszik az intő jeleket, és kezdetét veszi a túlhajszoltság. Egyáltalán tudatában vagyunk annak, mit is áldozunk fel, amikor a pénz, megfelelni vágyás és hasonló dolgok, miatt nem fordítunk elég időt a mentális megnyugvásra?

Mi is az a stressz? Klasszikus értelemben véve a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válasza, ám ez mostanra már átalakult. A stressz szó jelentése a mindennapi, tartósan fennálló idegeskedés, feszültség érzetének megfelelőjévé vált.

A stressz folyamat során több tucat döntési esemény játszódik le azonnal. A stresszor felismerése után a szervezet felkészül a vészhelyzetre. Olyan hormonok szabadulnak fel, melyek kibillentik a testet a nyugalmi állapotból. Ha stressz hosszabb ideig fennáll, ezek a hormonok folyamatosan keringenek a véráramban, ezért szüntelen izgágaság, idegeskedés, szorongás érzet alakulhat ki, mert a test még úgy érzékeli, hogy a veszélyhelyzet nem múlt el, így készenlétben marad.

Ez hosszútávon kimerítő. Az egyén rosszkedvűvé, fásulttá válik. Romlik a koncentrációs készség, csapongó gondolatok, szétszórtság jellemzi. A mentális probléma testi tüneteket is produkálhat. Erős szorongás, félelem és agresszió alakulhat ki. A szorongás esetében a félelemnek nincsen valós tárgya, de az egyén, mindent fenyegetőnek, megoldhatatlannak lát. A megoldatlan probléma folytonosan stressz keltő hatású, amíg az egyén képtelen vele megbirkózni az imént felsoroltak közül bármelyik állapot tartósan fennállhat.

A hosszú távú akaratlan idegeskedés nem csak mentálisan, de fizikailag is leamortizálhatja az embert. Gyengülhet az immunvédelem az immunsejtek csökkenése miatt, illetve megjelenhet szív és érrendszeri megbetegedés. Az állandó stressz esetén a vészreakciók állandósulnak, így a vérnyomás szapora, a szívverés felgyorsul, a bioritmus felbomlik, nehézkessé válik az alkalmazkodás. A vérellátás felborulása miatt emésztőszervi megbetegedések is jelentkezhetnek. Fekély, reflux is kialakulhat. A mellékvese egy idő után kimerül, és teljes káosz lép fel a szervezetben.

Hogyan kerülhető, kezelhető mindez? A soron következő olvasmányból kiderül.