Jump to content

Ami belülről felemészt, a stressz II.rész

2014. 08. 05. 16:00

Mindenre van megoldás, a stressz nem határozhatja meg a mindennapokat. Íme az elhatalmasodott frusztráció kiűzésének, és kordában tartásának a legegyszerűbb módja.

Korábban már olvashattak magáról a stresszről, és arról, milyen hatással van a mentális és fizikai állapotra. A teljes káosz után az alvás, evés és „kitisztult” elme, már csak távoli álomként lebeg az ember szeme előtt, pedig van megoldás, amivel ez mind elkerülhető!

Mindenki más és más miatt ideges, eltérőek a stressz tűrő képességeink, és reakcióink is. Egyvalami azonban közös, egy idő után, néha az egész élet a feje tetejére áll. Ilyenkor az egyetlen dolog, amit tehetünk: Ne essünk kétségbe, és ne kezdjünk el görcsösen megoldást, kiutat keresni. Ha már megtettük, lépjünk vissza egyet, és lassítsunk.

Mindenek előtt meg kell találni magát az okot, ami feszültté teszi a napokat. Sokaknak, akik már hosszas stresszel teli időszakon vannak túl, nehézzé válhat annak az egynek a meghatározása, ami elindította a lavinát. De amint megkapjuk a miértre a választ, likvidáljuk a problémát, és ráléptünk a gyógyulás útjára. Először is rendezni kell a gondolatokat, és megoldást találni mindenre. Azonnali megoldás semmire sincs, bármennyire is azt akarjuk, de bizonyos lépések megtétele után, a legtöbb dolog megoldódik. Olyan ez kicsit, mint a sakk, nem mindegy hová és mikor lépünk, a legfontosabb a tudatosság, és az önálló gondolatok követése.

Mikor a mentális fegyelem fokozatosan visszatér, ezzel párhuzamosan a testi tünetekre is reagálni kell. A mellékvese kimerülése a teljes bioritmus felborulását eredményezhette. Fontos, és muszáj, hogy visszaállítsuk a szervezeti harmóniát. Ilyenkor a leghasznosabb, ha sokat sportolunk. Egyrészt jobb közérzetettel és kifáradva térünk haza, másfelől, az étvágyat is visszahozza a nagyobb kalória felhasználás, nem beszélve, hogy dopamint szabadít fel, ami maga a boldogsághormon.