Jump to content

Személyiségtípusok II.rész - A kolerikus

2014. 08. 12. 19:00

Az előző cikkben olvashattunk arról, melyik személyiség jellemzője leginkább az állandó jókedv, energikusság és beszédesség. Most egy igazi törtető típus kerül bemutatásra.

A kolerikus személyiség jelmondata: „Tudom, ki vagyok, és mit akarok!”.
Megfontoltság, magabiztosság jellemzi őket. A problémákon hamar túljutnak. Kézbe veszik az irányítást, és biztosak lehetünk benne, hogy legtöbb esetben célt érnek. Nagyon tevékenyek, és született vezetők. Nem lankadnak és kitartóak. Teljesítményorientáltak, extrovertált, kifelé fordulóak. Általában a gyakorlati megoldásokat részesítik előnyben. Megbízhatóságuk, és felelősség tudatuk magas. Erőteljes, versengő szellem hatja át őket, sokaknak azonban ez a személyiségtípus nem feltétlenül megnyerő.
Negatívumként - a törtető jellemből fakadóan – leginkább az róható fel, hogy képtelenek meghunyászkodni. Előfordul, hogy a saját hibáit, másokra vetíti ki, és azok gyengeségi közé sorolja. Érzéketlenek, és gyakran átgázolnak másokon, a cél elérése érdekében. Másokkal szemben magas elvárásokat támasztanak. Nem tűrik az érzelmességet, nem bonyolódnak a részletekbe. Dominálni és uralni akarnak mindent, féltékenységük határt nem ismer. Hajlamosak mások helyett dönteni, és úgy vélik mindent jobban csinálnak, mint a többiek. Ebből fakadóan szeretnek mindent maguk megoldani.

A következőkben a melankolikus személyiségtípus kerül górcső alá.