Jump to content

A benyomáskeltés művészete

2014. 08. 18. 19:00

Az első (jó) benyomás keltése mindenki számára fontos. Igyekszünk a legjobb formánkat hozni egy találka, vagy akár állásinterjú alkalmával. Hogy miért? Mert az ember agya három másodperc alatt eldönti, ki az, aki szimpatikus és ki nem.

Az emberek első benyomása a fizikai megjelenésből, a nem verbális kommunikációból és a nyílt viselkedésből tevődik össze. Szerepet játszik még a megítélésben a környezetükből kiugró, figyelemfelkeltő jelek. Tehát, ha egy öltönyös úriember, a legjobb modorában tárgyal velünk pénzügyeink jobb befektetési lehetőségéről, de jobban megfigyelve megpillantjuk tetoválásait, sebhelyeit az arcán, lehet, hogy a sztereotípiák mentén ítélkezve nem szavazunk neki szimpátiát.

Így a fizikai megjelenés kétségtelenül befolyásolja a benyomásunkat másokról, mert gyakran ez az egyetlen elsődleges forrás, arra vonatkozóan milyen lehet a másik. Egy kutatás kimutatta, hogy előbb nyújtanak segítséget a vonzó külsejű személynek, mint a kevésbé vonzónak. Ám a fizikai megjelenésen túl a testbeszéd is meghatározó. A testbeszéd pillanatnyi bepillantást nyújt az emberek hangulataiba és érzelmeibe. Így nem árt odafigyelni, mit sugallunk a mozdulatainkkal. A kiugró jelleg alatt azt a tulajdonságok/tulajdonságokat kell érteni, melyek eltérnek, figyelmet keltenek az adott kontextusban, pl.: a többiek fölé tornyosuló ember kiugró lehet a kávézóban, de nem az a kosárpályán. Tehát az egyik kontextusban szembetűnő tulajdonságaink a másikban észrevétlenek maradhatnak.

A fizikai megjelenés, a testbeszéd, a kiugró jelleg értelmezése és elemzése, segít különbséget tenni az embereknek egymás között, illetve meghatározni önmagukat is.