Jump to content

Bipoláris depresszió

2014. 08. 25. 12:30

A bipoláris zavar, más néven mániás depresszió korunk egyik legritkább betegsége. Mégsem szabad elsiklanunk az erről szóló információk felett, hiszen akár mi is szenvedhetünk benne anélkül, hogy tudnánk róla.

A bipoláris zavar első tünete a szélsőséges hangulatingadozás, ami akár hónapokig is eltarthat megkeserítve ezzel a beteg életét. Ez a betegség csupán a népesség 1%-át érinti, de már gyermekkorban elkezdődhetnek a panaszok, viszont akár 20-40 éves korunkig is eltarthat míg elhatalmasodik rajtunk. Ezt a fajta mentális betegséget nem lehet gyógyítani, viszont megfelelő kezeléssel a páciens élete végéig teljes értékű életet élhet. Ilyen kezelés lehet a gyógyszeres illetve a pszichológiai eljárás is.

A mániás depressziónak is különféle fázisai vannak, ettől függően lehetséges a páciens megfelelő kezelése. Minél korábban veszik észre a betegséget, annál egyszerűbb a kezelése.A bipoláris zavart gyakran félrediagnosztizálják, leggyakrabban a borderline személyiségzavarral, vagy a skizofréniával keverik össze.