Jump to content

Rapunzel-szindróma

2014. 09. 08. 09:00

A hajevés ismertebb nevén Rapunzel-szindróma leggyakrabban tinédzser korban jelentkezik, és sajnos van, hogy a felnőttkorig kísérti az embert.

Az elnevezés igen találó. Az orvosi nyelvezetbe trichobezoar szindrómának nevezett hajevési kényszer súlyos gyomorpanaszokhoz vezet. A beteg képtelen megállni azt, hogy megegye a saját haját. Kontrollálhatatlan, kényszeres érzés vezérli a hosszú haj lenyelésére. Általában azoknál fordul elő, akik valamilyen pszichiátriai rendellenességben szenvednek, megrágják és lenyelik a saját hajukat.

A haj megemészthetetlen anyag, ami egy bizonyos mennyiség után kis csomóvá összetapad és képtelen távozni a hasból. Egyes zöldségek és gyümölcsök is hozzátapadnak, még jobban növelve a csomót. A tünetek megtévesztőek, és általában alhasi panaszokkal, emésztési problémával járnak. A hajcsomó megakadva a vékonybélben fájdalmakat, evés vagy ivás után hányásrohamokat okoz. Ha csak késői fázisban ismerik fel a szindrómát, akkor csak műtéti beavatkozással lehet segíteni. Rosszabb esetben a vékonybél perforálódhat, halált okozva.

Manapság egyre több Rapunzel-szindrómás betegről tudni. Ennek a betegségnek is vannak szakaszai, de célszerű még idejében pszichológushoz fordulni, mert a hajevés nem csak egy rossz szokás!