Jump to content

Artúr király és a kerekasztal lovagjai

2014. 11. 03. 19:00

Artúr király a kerek asztal alkalmazásával, minden lovagjának egyforma rangot és tekintélyt igyekezett adni. Csak arra nem gondolt, hogy ez a pszichológiai hadviselés, miért sült el fordítva.

A körasztal bevetése alapvetően nem lett volna rossz elképzelés, ha valóban mindegyikőjük egyenrangú, de mivel a király titulusa az összes rangnál magasabb, így ez teljesen megváltoztatta a csoport dinamikáját.

A kör alapvetően minden kultúrában az egység és az erő szimbóluma, de a fent említett esetben ezt a király jelenléte mégis megváltoztatta. Hogy miért? Mivel a királyé a legfőbb rang, hallgatólag a mellette ülő lovagok állnak a ranglétra következő fokán, pontosabban a jobbján ülő följebb, mint a balján ülő. A rangsor így halad tovább, ahogy a királytól eltávolodunk. Az Artúr királlyal pontosan átellenben ülő lovagnak valójában a védekező pozíció jutott, s alighanem ő okozta a legtöbb gondot.

Persze ez nem csak az Artúr korában élőkre igaz. Egy átlagos irodai vagy egyéb megbeszélés során - amely kerekasztalnál történik- a megkérdezettek 69%-a legtöbbet a szemközt ülő vitatkozik és ellenkezik. 56%-uk mondja, hogy a szemben ülést föl lehet használni a kívülállás és az érdektelenség demonstrálására. Azok, akiket arról kérdeztek, hogy milyen volt a beszélgetési viszony a szomszédban ülővel, arról 71%-uk nyilatkozta azt, hogy baráti beszélgetésre és együttműködésre adott neki lehetőséget.

Eszerint, legközelebb gondosan válasszuk ki, hol foglalunk helyet a kerekasztalnál!


(A kép forrása: http://www.dercsilla.hu/)