Jump to content

Hat + kettő állítás, amiből rájön, hogy Ön nárcisztikus-e

2014. 12. 29. 19:00

Az önimádás nem elegendő ok arra, hogy valakit nárcisztikusnak tituláljunk. Kíváncsi, hogy Ön is a diktátorok gyakori betegségében szenved-e?

A nárcisztikus személyiségzavar egy létező, és orvosilag is diagnosztizált betegség. A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri a sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását gátolja. Valószínűleg azt éreztették velük, bármit is tesznek, nem elég jók, alkalmatlanok. Ebből táplálkozhat a későbbi zavaros énkép, és személyiségzavar.

Íme, a nárcizmusra legjobban jellemző sajátosság:

  1. Grandiózus méretű önérzetesség. Ebből fakadóan a kritikára egyszerűen felrobbannak. Mindent, ami a saját létezésükkel, tetteikkel kapcsolatos vagy azokat érinti, kínosan ügyelnek és arra törekednek, hogy azok csak pozitív elbírálást kapjanak. Ha valaki nem ismeri el azokat eléggé, akkor azzal vérig sérti az egyént.
  2. Álladó álmodozás jellemzi, ami főleg korlátlan sikerrel, hatalommal, ragyogással, szépséggel, vagy ideális szerelemmel kapcsolatos. Ez leginkább abból ered, hogy az egyén alacsony önértékeléssel küszködik, és álmain keresztül kiteljesedik. Ha a valóságban viszont sikeres és elismert, akkor még többre vágyik.
  3. Hisz abban, hogy egyedi és különleges, és emiatt csak az olyan emberek értik meg, akik magas titulusúak vagy olyan különlegesek akár ő. Ezt talán nem is kell túlmagyarázni. Kell valami, egy olyan ember feedback-je, aki társadalmilag elismert, ez kell a nárcisztikus ember törékeny egójának és a kis lelkének.
  4. Igényli a túlzott imádatot. Egyszerűen szüksége van arra, hogy érezze embertársa csodálatát, és szeretetét irányába, mert e nélkül haszontalannak, és kevésbé fontosnak érzi magát.
  5. Személyközi kizsákmányoló. Ez alatt azt kell érteni, hogy úgy használja az embereket, ami az ő érdekének leginkább megfelelő, és amivel legkönnyebben eléri a célját.
  6. Az empátia teljes hiánya, legalábbis látszólag. Egyszerűen képtelen nyilvánosan elismerni azt, hogy az őt körülvevő embereknek mire lenne szüksége.

+2 jellemző:

  1. Gyakran irigy másokra, vagy azt képzeli, hogy rá irigyek. Ez igazából nem meglepő, egy olyan személyiségnél, aki azt hiszi, hogy a világ körülötte forog.
  2. Sokszor –ok nélkül - arrogáns, gőgös [durva és sértő]a viselkedése. Ez egyszerűen a személyiségjegyekből fakad. Olyan ez, mint az éjszaka és a csillagok. Kevésszer látni a kettőt egymás nélkül.

(A kép forrása: http://www.thomasvan.com/)