Jump to content

A tini, aki három évig azt hitte, hogy halott

2015. 01. 19. 19:00

A 17 éves Haley Smith három éven át úgy létezett, mintha a túlvilágon lenne, olyan volt,akár egy élőhalott. A lány egy ritka mentális betegségben szenvedett, az úgy nevezett Cotard-szindrómában.

A tini, aki három évig „élt” úgy, mint egy halott

A Cotard szindróma, azaz hangzatosabb angol nevén a Walking Corpse Syndrome, nagyon ritka és elég morbid mentális betegség.

A Cotard szindrómában szenvedő emberek tulajdonképpen azt gondolják, hogy nem élnek. A betegek a testüket és a hétköznapokat egy különös nem-lét állapotában töltik. A kórral járó tünetek különösek. Cotard szindrómások meg vannak győződve arról, hogy nem élnek. Ebből fakadóan sokan úgy érzik, hogy súlyos vérveszteséget szenvedtek, elvesztették belső szerveiket, ami miatt feleslegesnek tartják az evést,így éhen haltak. Nem létezőnek titulálják bizonyos testrészeiket, érezni vélik saját testük bomlásnak indult szagát, sőt volt, aki izgő-mozgó férgeket érzett a bőre alatt. A Walking Corpse szindrómát tetőzi, a fent említettetekből fakadó kétségbeesés, negatív hangulat, szuicid hajlamok. Gyakran kísérő betegsége a skizofrénia, bipoláris zavar.

A Cotard szindrómát 1788-ban jegyezték le először. Azóta számos esetben diagnosztizálták, de még mindig nagyon ritkának számít. A bajt az agyban lévő, érzelem központ „meghibásodása” okozza.

Haley Smith azt mondta, a szülei válása után tört rá az első furcsa érzés. Ezt követte több, ami után állandósult az állapota. Gyakran járt ki a temetőbe, mert úgy érezte, ott közelebb lehet a „társaihoz”, illetve fantáziálgatott a sírok közötti piknikről is. A helyzet annyira elfajult, hogy egy idő után nem beszélt a barátaival, kimaradt az iskolából, a nappalokat alvással töltötte, az éjszakákat pedig zombis horrorfilmek nézésével. Azt mondta, azok a filmek megnyugtatják, mert az élőholtakat a családjának érzi.

A lány először az apjának beszélt a különös helyzetről, aki azonnal pszichiáterhez vitte, aki felismerte a tünetek alapján a Cotard szindrómát. Hosszas kezelés vette kezdetét, ami véggül sikerrel jár. A Haley azt nyilatkozta a gyógyulással kapcsolatban, hogy a pszichoterápiás kezelés, és a Disney mesék, na meg a párja segített neki a legtöbbet.

Záróakkordént azt mondta: „Halottnak lenni a legbizarabb élmény volt, de büszke vagyok, hogy túléltem.”



További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(A kép forrása:

http://blogemia.com/)