Jump to content

Ezért nézi titkon mindenki a valóságshowkat

2015. 02. 04. 19:00

Tisztelet a tényleges kivételnek, de azok kevesen vannak. Ha olykor bele is néz a trash műsorba, ne legyen lelkiismeret furdalása, ettől még nem válik olyanná, akik tényleg élvezik. Ez csupán pszichológia.

A valóságshow műfaja először az USA-ban vált népszerűvé. A műfaj meghatározása nagyjából így hangzik: olyan műsor, melyben a szereplők a valós élettől elzárva, közösséget alkotva a valóságot imitáló helyzetekben teljesítenek különböző feladatokat, konfliktusokat oldanak meg, illetve generálnak. A koncepció a nézők, a más életébe való betekintés vágyának kielégítésére és az ösztönös, elnyomhatatlan kíváncsiságára épül egyrészt.

Az ember kielégíthetetlenül kíváncsi, információra éhezik, és mindig újabb és újabb tudás birtokába akar jutni. Ezt az igény hivatott (félig a tudást leszámítva)kielégíteni a műsor (az infotainment által), elsődlegesen. Másodlagosan pedig pszichológiai vonatkozása is van.

A valóságshow egyébként túlmutat önmagán, és egy akaratlan pszichológiai folyamatot indít be befogadóban. A néző ösztönösen, a tévében látott szereplőkkel kezdi összehasonlítani magát, és - jobb esetben – az elemzést kövezően, örömmel konstatálja, hogy sokkal jobb a valóságshow szereplőjénél. Ez növeli az önbizalmat, és megerősíti az énjét. A műsorok figurái és általában a celebek, reklámok szereplői ezt a funkciót töltik be, az emberek mércének használják őket, bármennyire szomorú (és alacsony limit) is ez olykor, mégis így van. A silány felhozatal a valóságshow esetében szándékos, hiszen az a cél, hogy a néző ne riválisként nézzen a tévében szereplőre, hanem „alárendeltként”, aki a minden napos viselkedésével bebizonyítja, hogy a néző jobb nála.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(A kép forrása: http://www.careerizm.com/)