Jump to content

Kulcs a boldogsághoz

2015. 03. 23. 19:00

A Nemzetközi Boldogságnap alkalmából megjelent az a tízes lista, ami összesíti, hogy mely dolgok által érhető el leggyorsabban az olyannyira áhított boldogság.

A pénteken megjelent lista arra igyekszik rávilágítani, hogy a segítségnyújtás a legegyszerűbb módja annak, hogy a saját boldogságunkat elérjük. A leírtakat számos esetben valós kutatási eredmények is alátámasztják. Lássuk hát:

1.)A másokon való segítség boldoggá tesz. Ennek hátterében az áll, hogy az adakozás, adományozás, karitatív munka, vagy segítségnyújtás során az agyban olyan vegyületek szabadulnak fel, melyek a jutalmazó központra hatnak, azaz hatással vannak a mesolimbikus rendszerre. Magyarán, aktiválódik az önjutalmazó érzet, ezáltal a boldogság, elégedettség érzése árad szét a testben.

2.)A segítségnyújtás igazi önbecsülés dopping. Egy kutatás során önkéntesek és az általuk végzett tevékenység személyiségre gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmény szerint, azok, akik önkéntes feladatokat látnak el, segítenek másokon, sokkalta magasabb önértékeléssel, és ezáltal, pozitív felfogással bírnak, mint akik elmulasztanak segédkezni.

3.)Erősíti a baráti kapcsolatokat. A National Institutes of Health tanulmánya szerint az ismerősökkel, barátokkal, családdal szembeni jócselekedet erősíti a kapcsolatokat, az illető sokkal rokonszenvesebbé, és amolyan „mindig lehet rá számítani” emberré válik a szemükben.

4.)A jócselekedet által, a szemléletünk változik. Amolyan „félig tele a pohár” típusú gondolkodásmód jellemző az olyanokra, akik rendszeresen segédkeznek, adakoznak, egyszóval igyekeznek pozitívat tenni a társadalom tagjaiért.

5.)Úgy érezhetjük, megmenthetjük a világot. A United Health Group felmérése szerint azok közül, akik 12 hónapon keresztül önkénteskedtek, 98%-uk érezte magát erőteljesebbnek, céltudatosabbnak, tettre készebbnek. Azzal, hogy valakinek segítőkezet nyújtunk nem csak gazdagítjuk saját céltudatosságunk, hanem tényleg egy kis időre megmenthetjük valaki mini univerzumát.

Folytatás holnap! Ne mulassza el!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.youwall.com/)