Jump to content

A tudatalatti és a Judas Priest

2015. 03. 25. 19:00

Történt egyszer, hogy öngyilkosságra való bíztatás miatt beperelték a Grammy-díjas brit heavy metal-zenekart. A paradox az egészben, hogy közvetlenül nem tettek semmit, a közvetett ösztönzés azonban néhány pszichológus számára, a mai napig kérdéses.

A történet 1985-ig nyúlik vissza, amikor is két nevadai fiatal öngyilkosságot követett el. Kettőjük közül egyikük túlélte, habár súlyos arcsérüléseket szenvedett.

Az elmondások szerint a tragédia előtt alkoholt, és enyhe tudatmódosítót fogyasztottak, közben pedig Judast Priest hallgattak. A fiú, aki túlélte úgy nyilatkozott, hogy az alkohol és a banda dalainak szövegei vezettek oda, hogy megtegyék. Az ügyből végül bírósági eljárás lett.

A vád szerint, a heavy metal-zenekar 1978-as Stained Class albuma felelős az öngyilkossági kísérletért. A lemezen olyan dalok hallhatók, melyekben többször is hallhatók olyan versszakok, melyek arra bíztatnak, „próbáld ki az öngyilkosságot!” és „halj meg”. A vád képviselői azt állították, hogy ezek a sorok tudat alatt elindítottak, és aktiváltak egy olyan folyamatot, mely végül tragédiába torkollott.

A pert a Judast Priest nyerte meg, mert – annak ellenére, hogy valóban vannak tudatküszöb alatti üzenetei dalaiknak – nincs bizonyíték arra, az okozta volna a tragédiát, és hogy szándékosan, direkt módon akarták volna arra bíztatni rajongóikat, hogy legyenek öngyilkosok.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:galleryhip.com)