Jump to content

A kézfogás valódi miértjétől, garantáltan eldobja az agyát!

2015. 03. 26. 09:00

Az általános vélekedés a kézfogással kapcsolatban, az hogy sok mindent elárul az emberről, többek közt a temperamentumát, határozottságát, stb. Ez azonban megdőlni látszik, ugyanis közel sem emiatt rázunk a másikkal kezet. A valós indok a kutyák, egymás hátsójának megszaglászása közbeni információgyűjtéshez hasonló.

A The Conversation terjedelmes cikket publikált a témával kapcsolatban, ami valószínűleg a kedves olvasót is úgy meg fogja döbbenteni, mint engem.

Egy izraeli kutatócsoport vizsgálódása szerint a kézfogás több mint aminek mi hisszük. Elsődlegesen ösztönösen parolázunk, közel sem amiatt, mert úgy illendő, ugyanis a kézfogás által, egyszerűen „kiszagoljuk” a másikat.

A folyamat során a másik kezéről illat anyag összetevők kerülnek át a mi bőrünkre, amit nemes egyszerűséggel a kézrázás után megszagolunk. Ez a mozdulat nem tudatos, és az esetek 90%-ában az ember észre sem veszi, hogy megtette, pedig megtette. A tény bizonyítására egy 150 főből álló önkéntes csoport parolázását, és az azt követő mozdulatot filmre vették. A felvételt visszanézve valóban mindenki megszagolja a kezét, s ez a folyamat tovább tart, ha nő-férfi ráz kezet, mintha nő-nő, vagy férfi-férfi.

A vizsgálat továbbá azt is megállapította, hogy a szociális érintkezés során, a kézfogás által kiszagoltak alapján viszonyulunk embertársainkhoz. Amint megtörténik a hivatalos formula, máris tudjuk, hogy álljunk a másikhoz, hiszen azonnal az agy a szagminta által felméri a másik fizikai, egészségügyi állapotát, sőt a férfiak számára tudat alatt a nő ovulációjának közeledtét is jelzi.

Ha a fent említett kutatás eredményével egyet is értünk, felmerül azért egy probléma. Az ember keze nem tud tiszta maradni egész nap, hiszen közlekedik, megfogja a tárgyakat, stb., az pedig befolyásolja a szagát is. A szakértők szerint ez sem probléma, mert a valós illat molekulákat, a bacilusok sem tudják elfedni. Tehát szaglászásra fel!

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http:technochrazed.com)