Jump to content

Meglepő dolgok, melyek kihatnak a kedvünkre

2015. 05. 05. 09:00

A jelentéktelennek tűnő apróságok is legalább épp annyira befolyásolják az ember hangulatát, mint egy veszekedés, vagy egy kellemetlen szituáció. Sok kicsi sokra megy, és nincs ez másként az idegesítő, lehangoló, vagy boldoggá tevő kedvstimulálókkal. A falfestésen át, a szervezetlenségig sok kedélymanipulálóvá válhat.

Szerintem bátran kijelenthető, hogy „hangulatemberkedés” gyakoribb jelenség, mint ahányan hajlandók beismerni a tényt, hogy ők bizony azok.

Az állandó kedélyváltozásnak számok oka lehet, jelen esetben azok kerülnek megvilágítása, melyekre az ember nem is gondolna, hogy kihathat rá.

Szervezetlenség. Rend a lelke mindennek, de a zseni átlát a káoszon is, tartja a mondás. Nos az igazság valahol a kettő között van. Felmérésekkel igazolt tény, hogy az állandó felfordulás, rendezetlen holmik, poros polcok azaz egy rendetlen lakás/szoba egyszerűen frusztrálttá, szorongóvá teszi az embert. Az állandó ruhakupac kerülgetés, az elveszett kulcskeresgélés, a „jaj ez vajon hol lehet, de elfogok késni miatta” és hasonló mondatok hamar idegessé teszik az embert.

A színek egyaránt befolyásolják a hangulatot. A kék szín nyugtató hatással bír, nem csak az elmében dúló harcokat, hanem a vérnyomást is csökkenti. A zöld nyugtató és frissítő hatást fejt ki a szervezetre. A sárga szín fokozza a vágyat és örömöt okoz, míg a lila szín energikussá teszi az embert.

A dohányzás a másik, ami hatással van a kedvre. Számos kutatást végeztek a dohányzás és depresszió összefüggéséről, melyek egyértelműen kimutatták, hogy a cigarettázók között nagyobb többségben fordulnak elő depresszióval küszködők, amire a nikotinfüggőség csak rátesz egy lapáttal.

Az összes közül azonban mégis a legnagyobb hangulatgyilkos a facebook, ami nem meglepő, hiszen minél többet tölt az ember online, annál könnyebben válik célpontjává a feltöltött képeknek, posztoknak, stb. melyek tulajával akarva akaratlanul összehasonlítja magát. Az állandó összehasonlítgatás pedig gyengíti az önképet, és önértékelést.

Az éjszakai lámpa kérdése sem mindegy. A legjobb ha az ember teljes sötétségben alszik, ugyanis az alvás ekkor a leghatékonyabb, ami pedig elengedhetetlen feltétele a szervezet normális stressz és ingerfeldolgozásának.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://quantifiedself.com/)