Jump to content

Új képzés segíti a fiatalok médiatudatosságát

2024. 04. 17. 18:01

Közös felnőttképzési programot indít a digitális médiaértés támogatására, a fiatalok médiatudatosságának elősegítésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskola - közölte Kis Norbert József programvezető a kezdeményezés pénteki ünnepélyes megnyitóján Budapesten.

Kis Norbert József elmondta: egy éve készülnek az Újmédia pedagógiai felnőttképzési program elindítására, amely "arról fog szólni, hogy jobban értsük az ember és az új médiatér kapcsolatát".
"Ilyen képzés nem volt még Magyarországon" - hangsúlyozta, hozzátéve: a késői z-generáció, valamint az alfa generáció gyors és drámai változáson megy át, döntően az internet, az okoseszközök, a közösségi média hatására.
Másként kell tanítani, nevelni, mint korábban - hívta fel a figyelmet, majd megjegyezte, hogy a hagyományos értékekhez továbbra is ragaszkodni kell a nevelésben.

A programvezető úgy fogalmazott: a digitális térben is meg kell tanulni mértéket, rendet tartani, egyensúlyt keresni. Rámutatott továbbá, hogy egyre fontosabb lesz odafigyelni a fiatalok érzelmi fejlődésére, és "nem szabad belekényelmesedni a mesterséges intelligencia használatába".
Kiemelte: a szülők döntő része passzív a digitális nevelésben, nem tud megküzdeni ezzel a feladattal. Ezért is van szükség az NMHH Net-Coach programja keretében induló felnőttképzésre, amelynek fő célja a közösségépítés - mondta.

Hozzátette: a tanácsadói közösség munkájának célja a gyermekek és a fiatalok médiatudatosságának előmozdítása, védelmük elősegítése és támogatása az online térben.

A Net-Coach illeszkedik az NMHH más médiaértési, gyermekvédelmi programjaihoz (például Mobil a családom, Bűvösvölgy) - jegyezte meg Kis Norbert József.
Kitért arra is, hogy 300 jelentkezőből 30 szakembert vettek fel a most induló képzésre, amelyre a többi között a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás, a pszichológia és a médiakommunikáció területén dolgozókat, pedagógusokat és hallgatókat várnak.

Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora arról beszélt, hogy olyan korszakba léptünk, amikor interaktív kapcsolatban vagyunk a médiával és "alternatív valóságok között élünk". Úgy fogalmazott: ma két univerzum létezik, és nem egyszerűen kommunikálunk a digitális világban, hanem "képesek vagyunk itt is és ott is lenni".
Mint mondta, elmosódik a határ az ember alkotta és a természeti világ között, ez pedig új kihívást jelent.
"Nem a világvége, nem armageddon, de dráma" - állapította meg a rektor, aki köszönetet mondott az NMHH-nak, amiért foglalkozik ezzel a problémával.

Gloviczki Zoltán közölte: a médiatudatosságot célzó képzésnek a váci főiskola fog otthont adni.
"Megvan ennek a bája, hogy Magyarország egyik legnagyobb központi hatósága és egyik legkisebb felsőoktatási intézménye együtt tervezte meg és együtt hajtja végre ezt a programot" - fűzte hozzá.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)