Jump to content

Ödipusz szindróma, avagy a szülőbe szerelmes gyermek

2015. 06. 05. 16:00

Az Ödipusz-komplexus Freud-i fogalom, aki az erről szóló pszichoanalitikus tételében részletezi, hogy az e „kórban” szenvedő fiúgyermek szerelmet érez anyja iránt, és emiatt rivalizál apjával, sőt el akarja űzni azt.

Az Ödipusz komplexus alatt csupán az érzelmi vonzalom értendő, és ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert sokan sajnos a dolog szexuális oldalát is belekeverik, holott erről szó sincs.

Az Ödipusz szindróma körülbelül 3-7 éves korú gyermekeknél lép fel, mivel ilyen korra tehető a pszichoszexuális fejlődésének egy szakasza. A gyermek ilyenkor erős kötődést érez az anyja iránt, szinte szerelmet. Az apja ellen viszont ellenszenvet, féltékenységet, és gyakori a rivalizálás a gyerkőc részéről.

Meglepő módon sok gyermeket érint szerte a világon ez a fajta komplexus, melynek lányokra kiterjesztett változatát Élektra-komplexusnak nevezzük.

A legtöbb esetben nem kell túlspilázni a dolgot, az idő múlásával a gyermek kinövi az anyja iránt érzett szerelemét, hiszen az ember nem érez tudattalan vagy kifejezett szexuális vágyat olyan ember iránt, aki rokona – legalábbis az esetek 90%-ban -, közeli hozzátartozója.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://fc07.deviantart.net/)