Jump to content

Nagyobb depresszióhajlam a meleg idő miatt

2015. 06. 06. 12:30

A tartósan magas hőmérséklet nem csak a szervezetet terheli meg jobban, de a lelket is. Hiába a napsütés, és a megszépült természet, a szomatikus panaszokkal küszködőkre a meleg front nincs áldásos hatással.

A hőmérsékletváltozás, és a frontátvonulás egyaránt nagy terhet ró a szervezetre. A szív nagyobb munkának van kitéve, gyakori migrénes fájások, vérnyomás ingadozás, rossz közérzet jellemezheti a hirtelen jó idő beköszöntét, azok körében, akik érzékenyek az időjárás váltakozására.

De nem csak a szervezet reagál hirtelen, hanem az agy is. A tartós meleg, és a meleg front kihat a pszichés állapotra, és a szomatikus tünetekkel bírók, depresszióban szenvedők állapota ilyenkor rosszabbra fordulhat. Ez persze függ az idegrendszer aktuális állapotától is, viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az idegrendszer is aktívabb igénybevételnek van kitéve a felmelegedéskor.

Épp ezért nem véletlen, hogy nyáron a kánikulában megnövekszik a balesetek száma, és az emberek a Celsiusok növekedésével párhuzamban váltnak türelmetlenebbé nyűgösebbé, hiszen a plusz terhelés így jelentkezik leggyakrabban.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://fc07.deviantart.net/)