Jump to content

A stressz a bioritmusra is kihat

2015. 06. 16. 12:30

Ideges, feszült, stresszes, szorongó az életünk. Sokan úgy tartják, feszültség ellen legkönnyebb egy nyugtató, álmatlanságra ott az altató, kedvetlenségre pedig a kedélyjavító antidepresszáns. De hol a határ? Mikor váltja fel az eseti szedést a megszokás, netán a függőség? Egy 2011-es felmérés szerint minden ötödik magyar szed nyugtatót, ami hétmillió dobozt jelent évente. A férfiak 20, a nők 40 százaléka él ezzel a módszerrel hosszabb-rövidebb ideig.

A felgyorsult életmód, amelyhez alkalmazkodni kell, nem egyszerű feladat. Az emberek életmódja a korábbiakhoz képest megváltozott, a többműszakos munkakörök a bioritmus teljes megszűnéséhez is vezethetnek, ami nemcsak a napi ritmus felborulását és alvászavart okoz, hanem a feszültség növekedését is, amit valamilyen módon oldani kell.

Az emberek nem tudnak kiszakadni a munkahelyi körülmények közül és az elvárások alól, pedig a pihenésre és az alvásra is rá kellene készülni, megfelelő időt szakítva rá, de erre legtöbbször sem idő, sem mód nincs.

Tarján Emőke pszichiáter szerint fontosabb lenne, ha gyógyszerszedés helyett az életmódjukban változtatnának az emberek. Ez nem minden esetben egy több órát igénybevevő változás, olykor elég lenne hetente egy néhány órás sportolás – mutatott rá, ám hozzáfűzte: vannak olyan élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a gyógyszer alkalmazása.

A szakember kihangsúlyozta, a tünetek sokszor jelzésként szolgálnak arra, hogy változtatni kell az addigi életformán vagy kapcsolaton. Ajánlott ezért elmenni egy önismereti csoportba, amely rendkívül hatékony a probléma megoldásában.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: MTI Kép forrása: http://thestressoflife.com/)