Jump to content

Felnőttként is szereted a meséket?

2016. 03. 10. 12:31

Nincs baj, a XXI. század embere rajong a kitalált történetekért és fikciókért. A magyarázat egyszerű.

Mi a magyarázata ennek? Mit adnak és miben segítik életünket a kitalált történetek? Minden jó történet alapja az, hogy elvarázsolja a közönségét. Nem a mi világunkban játszódik, hanem a segítségével máshová repíthetjük magunkat, például oda, ahol sokkal több minden lehetséges. A mesék olyan típusú élményeket adnak meg, amelyek hiányoznak a mindennapokból - mondta Balogh Robert író a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Bár a képernyőn megjelenő fikciók rendkívül látványosak, a könyvektől még többet kaphatunk. Igaz, az előbbihez képest az olvasás némi erőfeszítést igényel, viszont utána a többszörösét adja az élvezetnek, hiszen - mondhatjuk - a mi fejünkben robbannak fel a bombák - mutatott rá.

Segít a bajban

A mágikus gondolkodás egy, a gyermekkorból hozott maradvány a felnőtteknél, amikor minden kezelhetetlennek tűnő helyzetet meg lehet oldani a hit, a fantázia és a realitás keveredésével. Nagyon hasznos, ha valaki használja ezt a „képességet”, és visszanyúl a mesés fantáziavilágból eredő megoldásokhoz - vélte Csehák Hajnalka pszichológus. Ez ugyanis egy lelki táplálék, a vágyaink kiteljesedése és a félelmeink megoldása. Mindaz a kudarc, fájdalom és szomorúság, amely feszültségként jelentkezik bennünk, egy mese, vagy fikció hatására oldódik - magyarázta.

Összeköttetés jön ugyanis létre aközött, amit látunk, vagy olvasunk, és a saját életünkben megélt élethelyzet között - folytatta. Bár a mesevilág nem oldja meg a problémát, de a legtöbbször optimista jelenetek másfajta hozzáállást, lelki ráhangolódást idéznek elő. A mesék sokat segítenek az érzelmi intelligencia fejlesztésében - húzta alá a pszichológus.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: Forrás: biokalauz.hu/ hirado.hu)