Jump to content

A munkavállalási stressz

2016. 04. 14. 16:02

A munkahelyi stresszkezelés még mindig nem megy jól a nagyvállalatoknak, és míg a beosztott megroppan a káros hatástól, addig stresszmentesítő megoldás nincs a vezetők részéről.

A stressz önmagában nem ártalmas, egészen addig míg motiváló, ösztönző hatással (eufórikus stressz) van jelen, ám egy bizonyos pont után épp az ellenkező hatást fejti ki, és szinte gúzsba köti az embert.

A Stressz Barométer legújabb felmérése szerint a munkahelyeken utóbbi állapot állandósult, ugyanis a vállalatok negyven százalékánál van valamilyen szintű probléma a stresszel, sőt több mint nyolc százalékuknál nagy a baj. A legstresszesebb munkahelyek a szolgáltatóiparban találhatók, a stressz miatt kieső munkanapok összesen 440 milliárd forintot tesznek ki évente.

A törvény kötelez

A munkahelyeket a törvény is kötelezi a szociális kockázatok, a stresszfaktorok felmérésére, és ezek csökkentésére vagy megszüntetésére, ám ez a gyakorlatban kevés helyen érvényesül. A munkahelyi pszichológus úri kiváltságnak számít, és a legtöbb helyen nem is alkalmaznak szakembert.

A stresszlevezetés így a dolgozóra hárul, aki gyakorta nem tudja megfelelően kezelni, így a reggeli gyomorfájás, rosszullét állandósul a hétköznapokon.

Stressztünetek és a megbirkózás alternatívái

A bőrérzékenység, a csalánkiütés, a gyakori fejfájás, a heves szívverés, a remegés, a vérnyomás-emelkedés, az alvászavar, az izzadás, a pirulás vagy éppen hidegrázás a leggyakoribb, amihez társul hat tartós hasmenés, hányinger, hányás, szorongás, levertség és örökös rosszkedv.

Megküzdeni vele nagyon nehéz. Kár áltatni bárki is, hiszen a mindennapi, állandó frusztrációt kiváltó környezetben eltölteni heti negyven, vagy akár több órát felőrli az embert, de! Lehet tenni ellene!

A stresszmentesítés fejben dől el. Nagyon-nagyon nehéz és sok idő, de meg lehet tanulni kezelni a negatív hatásokat és nem destruktív módon levezetni. Bármennyire közhelynek tűnik a sportolás – legyen szó bármilyen aktivitásról – maga az áldás. Ha belekezdesz ne arra összpontosíts, hogy nehezedre esik, hanem arra, hogy gondolataid minden egyes lépéssel, feladattal egyre távolabb kerülnek, mert az az egy óra csak a Tiéd, nem a munkáé, nem a feladatoké, csak is a tiéd!

Bizonyos ételek – összetételüknél fogva – természetes antidepresszánsként hatnak. A spenót, sárgabarack, a hal és a magas antioxidáns illetve omega3 tartalmú élelmiszerek fokozzák a stresszel való megküzdést. Ráadásként a magnézium a stresszből fakadó testi tüneteket (izomrángás, szívdobogásérzet) is csökkentik.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: blog.bpir.com)