Jump to content

Már a vérvizsgálatból kiderül, ha valaki depressziós

2016. 06. 16. 16:23

A BBC online közölte annak a brit kutatásnak az eredményét, ami arról számolt be, hogy a depresszió sikeres kezelése már a vérvételnél kezdetét veszi.

A brit szakemberek ugyanis olyan vérvizsgálatot, amely segít megállapítani, milyen gyógyszert írjanak fel a depressziós betegnek. Ez nagy előre lépést jelenthez a depresszió kezelésében, ugyanis a jelenleg módszerek sokszor kudarcot vallanak, és nem nyújtanak tényleges segítséget a betegeknek.

Antidepresszáns vérkép alapján 

A londoni King's College kutatói kis létszámú kutatásukban a beteg vérvizsgálati eredményei alapján keresték meg a neki való orvosságot. A kutatás során 140 - depresszióval diagnosztizált - önkéntes segítségével próbálták ki a sok év munkájával kidolgozott vérvizsgálatot.

A vérvizsgálatban a gyulladás két jelzőjét - a MIF és az interleukin-1 béta elnevezésű markereket - keresték. Azok a páciensek, akiknek a vérében nagy arányban találták meg a két markert, a hagyományos, gyakran felírt antidepresszánsokra nem reagáltak. Akiknél gyulladást mutatott a teszt, azoknak erősebb gyógyszerrel kellett kezdeniük a kezelést.

"A betegek nagyjából egyharmadánál lehetnek jelen ezek a markerek, ők lehetnek azok, akiknek agresszívebb terápiát kellene előírnunk" - vélte Carmine Pariante, a kutatás vezetője.

Az antidepresszánsok biztonságosak, ám lehetnek mellékhatásaik

Pariante szerint gyulladással válaszol a szervezet a stresszre, azonban különös módon épp ez akadályozza a gyógyszeres kezelést. Kutatócsoportjával azt vizsgálják, segíthetnek-e ezeken a betegeken az antidepresszánsok mellett szedett gyulladáscsökkentők.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a páciensek semmiképp ne kezdjenek ezért maguktól gyulladáscsökkentőt szedni, és arra is kitértek, hogy a gyógyszer nem az egyetlen lehetséges útja a depresszió kezelésének, a pszichoterápiát, a meditációt és az önsegítő csoportokat is fontosnak tartják.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: yorku.ca)