Jump to content

Tükröm- tükröm, mondd meg nékem…

2016. 07. 08. 09:00

Miért nem vagyok én elégedett semmivel ezen a vidéken? Te is örök elégedetlenség szindrómában szenvedsz?

Nem meglepő, ha igent suttog a belső hang, ugyanis a magyar lakosságra rendkívül jellemző az örökös elégedetlenség, ami nem társul tettvággyal, csak mélabús belenyugvással.

Egyetlen hatalmas probléma van csak az állandó többet akarással, hogy az ember elfelejti értékelni azt, amije van. Persze ez közhely, egy klisé, és a végtelenségig lehetne rá aggatni a szinonimákat, de akkor is igaz.

Ugyanakkor nem szabad összetéveszteni a természetes vágyat a jobb dolgok megteremtésére irányulóan, az állandó többet akarással. A kettő között az az óriási különbség, hogy van egy általános jóléti szint, ami megfelelő egy kiegyensúlyozott életvitelhez, és van az, ami ez után következik. Az állandó pénz hajhászat, mások fúrása, irigykedés, kapzsiság, és a meglévő dolgok lekicsinylése, amiért más a mindenét odaadná…

Kevés amid van?

Ez csak viszonyítás kérdése. Természetesen a milliárdoshoz képest szegény, de ahhoz képest szerencsés, és vagyonos, akinek munkája sincs. Persze ezt a végletekig lehetne boncolgatni, de most maradjuk egy általános életszínvonalnál. Az ember azt elvére elkezd többre vágyni(ami valahol természetes is) és kevésbé értékeli azt a sok jót, ami nap mint nap körbeveszi. Lehet ez a szerelme, a családja, a barátai, vagy akár egy jó munka, egy kellemes otthon, bármi, ami megteremtése arra sarkalta, hogy tegyen.

Viszont az örökös elégedetlenség ez után kétfelé ágazik. Mert vannak azok, akik a világot akarják, de semmit nem tesznek, csak állandóan nyavalyognak, és várják a sült galambot, és vannak azok, akik mindent megtesznek. Bármelyik csoporthoz is sorolja magát, egyik sem jó, mert egyik sem értékeli igazán azt, amit már elért.

A baj az emberekkel, hogy állandóan panaszkodnak, és beszélnek arról, mijük nincs, de sosem beszélnek arról, hogy mijük van, vagy ha mégis, arról is csak úgy nyilatkoznak, hogy lehetne több, jobb. Persze tenni nem szeretnek, csak főnek a saját levükben.

Ha megfogadsz egy jó tanácsot: Kezdj el értékelni mindent, ami körülveszi, de mindenek előtt saját értékeiddel legyék tisztába, mert ha az megvan, nyert ügynek nézel elébe!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: emmagem.com)