Jump to content

A testsúly az elégedettség, és az öröklődés kapcsolata

2016. 09. 06. 09:05

A legújabb kutatás leginkább arra enged következtetni, hogy az, aki jól érzi magát a bőrében sokkal többet köszönhet a szüleinek, mint gondolná.

A coloradói Boulder Egyetem kutatói elsőként bizonyították be, genetikai háttere is van annak, hogy kövérnek, soványnak, vagy pont megfelelő súlyúnak érezzük magunkat.

Tudományos körökben az örökölhetőséget egy számmal adják meg, ami 0 és 1 között mozog; 0, ha a gének egyáltalán nem játszanak szerepet, és 1, ha csak azok döntenek el egy tulajdonságot. A súly önértékelésünk az amerikai szakemberek szerint átlagosan 0,47, nőknél valamivel magasabb, férfiaknál alacsonyabb.

A kutatók egy hosszú távú nemzeti felmérés adatait használták fel munkájukhoz, ami több mint 20 ezer fiatal állapotát követte másfél évtizeden át. Az önkénteseket négyszer kérdezték meg súlyukról 1994 és 2008 között, először még tinédzserként, utoljára fiatal felnőttként.

Testtömegindexet (BMI) is számítottak náluk, és egy tesztlapon be kellett jelölniük, hogyan értékelik a testüket. Öt válaszlehetőséget kaptak: „Nagyon sovány”, „Kicsit sovány”, „Pont jó”, „Enyhén túlsúlyos” és „Erősen túlsúlyos”.

Az ikrek adatait külön figyelemmel kísérték; ahogy a genetikai kutatásoknál általában, az egypetéjű, teljesen megegyező DNS-ű testvérpárok vizsgálata szolgált a legértékesebb tanulságokkal. A kutatásról szóló tanulmány egyik szerzője, Jason Boardman kifejtette: az emberek önértékelése rendkívül fontos, a felnőttkori halálozásra ebből lehet legpontosabban következtetni.

Az ember jóérzése részben öröklött, másrészt viszont élete során a környezet hatásaira reagálva alakul ki, utóbbin lehet és érdemes alakítani, hogy tovább és egészségesebben élhessünk – tette hozzá.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
Forrás: biokalauz.hu | Kép: everydayfeminism.com