Jump to content

A nevetés gyógyít, az orvosok is alkalmazták!

2016. 12. 03. 16:05

A nevetés gyógyít, tartja a közmondás, és ez milyen igaz. Az 1980-as években kórházi nevetőszobákat alakítottak ki gyógyítás céljából. Működött! Kíváncsi vagy miért?

Az első nevetőszoba Amerikában jött létre, melynek kialakítása Norman Cousins és Patch Adams nevéhez fűződik. A helyiséget feltöltötték mókás dolgokkal: vicckönyvekkel, filmkomédiákkal, humoros videókkal, és heti rendszerességgel humoristákat, bohócokat, hívtak meg fellépni. A különös kezelés lenyűgöző eredményt hozott. A napi fél-, egyórás nevetőszobai látogatás sokat javított a betegek állapotán. Csökkent a fájdalomcsillapítók fogyasztása, és általánosan könnyebbé vált a páciens kezelése.

Ez tulajdonképpen a szervezetben végbement hormonális folyamatnak köszönhető, ugyanis a nevetés, jókedv endorfint szabadít fel, ami a test természetes fájdalomcsillapító hormonja. Ugyan ezt a kellemes érzést és hormont képes kiváltani az is, ha az ember eszik egy kis csokit, vagy elmegy sportolni, ugyanis ezekre is hasonlóan reagál az agy.

A nevetés emellett a kapcsolatteremtés eszköze is. Mindössze 15%-a kötődik a vicchez, a többi inkább a társas kapcsolat kialakításának szól. Sose felejtsen el nevetni, hiszen egyszerre öngyógyít és kapcsolatot is teremthet!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: wikimedia.org)