Jump to content

A bevonzás létezik?

2016. 12. 13. 16:05

„Ez nekem úgyse sikerül” , "nem fognak felvenni” ezek és a hozzájuk hasonló mondatok mindannyiunk száját elhagyták már, és ha egy szemfüles ismerős a közelben volt, gyorsan hozzátette „ ezzel bevonzod”. Vajon tényleg képesek vagyunk rá?

A magyar mentalitása jellemző a pesszimizmus, nem kell messzire menni, hogy megtaláljuk kicsiny hazánkat egy EU tagországok között készített felmérésen, amelyeket rangsorolták az öngyilkosságra és depresszióra való hajlamú lakosság szerint. Magyarország „előkelő” 3. helyet vívott ki magának.

De vajon mennyire befolyásolja az események történését, amit feltételezünk bekövetkezésükről? Tulajdonképpen elég sokat. Egy neves amerikai pszichológus ezt úgy közelítette meg, hogy egy kísérlet során a résztvevőknek el kellett olvasni a heti, havi és napi horoszkópjukat. A kísérlet célja az volt, hogy mennyire befolyásolja az aznapra megjósolt esemény a napi tevékenykedést. Az eredmény azt mutatta, hogy tudat alatt valamiért úgy cselekszik az ember, ahogyan az „meg van írva”, így ami a horoszkópba le volt írva általában teljesült a nap végére, mert tudat alatt a résztvevők úgy cselekedtek.

Ez a kutatás arra is következtet, hogy ezek szerint tényleg hatással van a hozzáállás ahhoz, hogy képesek leszünk-e sikereket elérni, ha minden feltétel adott és képesek leszünk-e ugyan erre, ha nem? Valószínűleg egy ambiciózus, megtörhetetlen ember, aki sosem adja fel, és pozitívan áll a dolgokhoz mind két esetben eléri amit akar, előbb vagy utóbb.

Tehát igen is befolyásolja az a dolgainkat, ahogyan vélekedünk róluk, mert ha már alapvetően negatív szemlélettel és kudarcra készülve fogunk bele valamibe, akkor tudat alatt is, de inkább szándékosan alulteljesítünk, demotiválttá válunk. Így igenis, mindenhez úgy kell, inkább muszáj hozzáállni, hogy sikerül. Ha netán mégsem jönne össze, léleknyugtató a tény, ha tudjuk mindent megpróbáltunk.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)