Jump to content

Mindenki nyelvzseninek születik

2017. 01. 26. 17:05

A Proceedings of the National Academy of Sciences lapban publikáltak szerint, a terhesség kilenc hónapja alatt hallott nyelv elraktározódik a tudatalattiban, és akár évtizedekkel később is aktiválódhat. Tehát, ha a megszületendő gyermekünkkel folyton kínait hallgattatunk születése után,  játszi könnyedséggel fogja megtanulni azt a nyelvet, még akkor is, ha amúgy magyar anyanyelvű. 

A kutatás ezt a feltevést egy vizsgálattal is alátámasztotta, melyben 48, kilenc és tizenhét év közötti fiatalokat figyeltek. Az alanyokat három csoportba osztották: az első csoport tagjai olyan emberek voltak, akik kizárólag franciául beszéltek, a második csoport tagjai olyan gyerekek voltak, akiket Kínából adoptáltak még babakorukban, és csak franciául beszéltek. A harmadik csoportba olyanokat osztottak, akik franciául és kínaiul is folyékonyan beszéltek.

A kutatás azt kívánta kideríteni, hogy az agy mely területe reagál, a lejátszott kínai beszédhangokra, a egy-illetve két nyelvet beszélők esetében. A teszt meglepő eredményt mutatott, ugyanis azok agya, akik adoptálva voltak Kínából, ugyan úgy érzékelték és dekódolták a lejátszott hangot, mint azok akik beszélték a kínait és a franciát is.

Ez azért megdöbbentő ugyanis az adoptáltak csoportja nem tanult kínaiul, illetve nem foglalkoztak azzal a nyelvvel, ám az agyuk mégis könnyedén felismerte azt. Azok csoportja, akik születésüktől kezdve csak és kizáróan franciául beszéltek, azok agya nem is ismerte fel a kínai nyelvet, az kínai nyelv érzékelés agyterülete nem mutatott aktivitást.

A tudósok ebből arra következtetnek, hogy a terhesség alatt hallott nyelv elraktározódik a tudatalattiban, és évtizedekkel később is felismeri az adott nyelvet még úgy is, hogy sosem tanulta.

Az képen az látható, hogy hogyan reagált azok agya, akik sosem tanulták a nyelvet, azoké, akik adoptáva voltak az adott anyanyelvű országból, illetve azoké, akik megtanulták a nyelvet.

 

További extra érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)