Jump to content

Ezért jó magasnak lenni

2017. 01. 30. 09:05

Korábban már foglalkoztunk a magasságból fakadó tekintéllyel, most viszont annak pszichológiai hadviselésben betöltött szerepéről olvashatsz. 

A magas emberek több fizetést, jobb pozíciót, és szebb párt találnak, mint kevésbé égimeszelő társaik, derült ki egy korábban végzett amerikai felmérésből. De vajon, számít-e a szálfatermet egy politikai vitában, mely a tévében látható? Mennyit számít az, ha mi ülünk egy veszekedés közben?

A képernyőn megjelenő személyek nagyjából 15 cm magasnak tűnnek, tehát valós magasságukat, a néző nem érzékeli, így az legfeljebb csak a helyszínen tűnhet jó fegyverténynek. A politikai vita során, egyedül a jó megjelenés, és erőteljes fellépés számít. Egy választási kampány alatt zajló felmérésben a vitákat nyomon követő választókat arra kérték, hogy a képernyőn látott politikusok magasságát saccolják meg. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy azok az emberek, akik halknak, visszafogottnak tűntek a képernyőn, a nézők szerint alacsonyak, míg azok, akik helytálltak a vitában magasak. Egész egyszerűen a hatásos előadás vagy a tiszteletet parancsoló rang magasabbnak mutatja az embert.

Szemtől szemben azonban sokat számít a magasság. Ez egyszerűen az evolúciós fejlődéssel magyarázható.
Próbáld csak ki. Míg egy vita során, széken ülve maradsz a partnerrel szemben, alárendeltebbnek érezheted magad, és nehezebben menne az érdekérvényesítés is. Ez egész egyszerűen a pozíció milyenségéből fakad, mer, ülve az ember úgy érzi, hogy a másik fölé tornyosul, egyszerűen elnyomja termetével.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)