Jump to content

A vérvétel kimutatja a depressziót

2017. 02. 01. 17:05

A szorongás, a depresszió, a szezonális depresszió és a napokig elhúzódó lehangoltság között olykor nehéz laikusként különbséget tenni. Egy új eljárással azonban már a vérből kimutatható a depresszióra való hajlam, és az állapot jelenléte.

 

Egy amerikai kutatócsoport felfedezése szerint a vér összetétele pillanatok alatt kimutatja, hogy az illető depresszióban szenved-e, vagy szimplán a lehangoltság uralkodott el rajta. A Journal of Neuroscience című ideggyógyászati szaklapban publikált beszámolójuk szerint a depressziósoknál sokkal nagyobb számban fordul elő egy adott fehérje, a Gs alfa jelű. A felfedezés a betegség kezelésében új mérföldkövet jelenthet.

Depresszió a mindennapokban

Egy friss tanulmány szerint a nemzetközi szinten az emberek negyedének szüksége lenne valamilyen orvosi terápiára. Ám annak ellenére, hogy a depresszió lassan népbetegséggé növi ki magát, még mindig sokan nem ismerik fel az intő jeleket, vagy szimplán nem tartják annyira fontosnak, komolynak, hogy szakemberhez forduljanak vele.

A depresszió tünetei:

- lehangoltság: az érintett szomorúnak, reményvesztettnek érzi magát, gyakran sírógörcsök törnek rá, kedélyállapota hajnalban, és reggel a legrosszabb.

- örömre való képesség elvesztése: a korábban örömöt, boldogságot okozó dolgok, események, tevékenységek sem dobják fel, többé nem okoznak örömöt.

- libidócsökkenés: a depresszió egyik leggyakoribb jele, a szexuális étvágy csökkenése. Az aktív szexuális élet durván redukálódik, és kedvtelenség, érdektelenség társul hozzá.

- a napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése: a mindennapi teendők egyáltalán nem érdeklik, azok sem, amelyeket saját maga vagy családja fenntartása, ellátása, jó közérzete érdekében végzett.

- nulla önértékelés: gyakorlatilag az önbizalom, önértékelés hihetetlen mélységekbe zuhan, ami a többi kompetencia, személyes belső érték megkérdőjelezéséhez vezet.

- kísértő múlt: egy mára jelentéktelen eseményen, múltbeli cselekvésen való elmélkedés, agyalás jellemzi az érintettet, aki a történtek miatt önvádba, önostorozásba kezd.

- alvászavar: szintén gyakori jelenség, hogy az érintett korán ébred, vagy egy adott időpontban, és képtelen visszaaludni.

- fogyás-hízás: a testtömeg változásban is megmutatkozik a depresszió, a hirtelen súlycsökkenés vagy növekedés képében.

- hangulatingadozás: mély apátiába burkolózik vagy épp ellenkezőleg, heves indulatok, és türelmetlenség, nyugtalanság jellemzi.

- állandó fáradtságérzet: gyakori tünet, hogy az ember nyúzottnak érzi magát, egyre kevesebb energiája van a tevékenységeihez.

- szuicid hajlamok: az érintett borongós jövőképet lát maga előtt, és gyakran gondol arra, hogy egyszerűbb lenne meghalni.

- testi tünetek: a depresszióhoz gyakran társul emésztőszervi panasz vagy szorongás

Diagnózis egy pillanat alatt

A depressziót diagnosztizálni idő, még a terapeuták számára is, a hatékony kezelést kialakítani pedig szintén. Az antidepresszánsok hatásosságát csak minimum egy hónapi kezelés után tudják megállapítani a szakemberek, ami a depresszió sikeres legyőzésében sok idő. Az amerikai kutatók által kifejlesztett módszer, viszont pillanatok alatt kimutatja és megállapítja, hogy az illető depressziós-e, és ha igen, akkor az elkezdett kezelés hatékony-e számára.

A vérben található fehérjéből már 4-5 nap elteltével kimutatható, hogy az antidepresszáns hatásos-e. Az érintett fehérje kimutatásához szükséges vérvizsgálatot bármely klinikai laboratórium el tudja végezni, így a módszer nagyban leredukálná a kezelési illetve diagnosztizálási időt.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)