Jump to content

Pillangóhatás, avagy a telepátia tudományos magyarázata

2017. 02. 12. 15:05

Valószínűleg mindenkinek volt már az a bizonyos „pont most gondoltam rád” érzése. Ilyenkor persze önön telepátiás képességeinkből fakadó elragadtatás mellett nem is gondolunk a véletlen jelenségére, vagy épp a morfogenetikus mezőre.

Az utóbbi igen titokzatos elnevezésű, a "mező elméletének" megalkotása Rupert Sheldrake nevéhez fűződik, aki azt állítja, hogy emiatt tudjuk olykor megjósolni, hogy ki fog felhívni, vagy épp becsöngetni hozzánk.

A morfogenetikus mezőt, egy decentralizált, területi és időharátok nélküli, akár generációkon, átívelő információs mezőnek feltételezi, ami eltér a szokásos energiamezőktől, hiszen képessége jóval másabb. Távoli ereje állítólag ugyan annyira erős, mint közelről gyakorolt változata, ezt pedig a „száz majom” kísérlettel szokás bizonygatni.

Az 1947-től megfigyelt, Japán délnyugati partjainál lakozó makákó majmok tanulmányozása képezi Sheldrake elméletének egyik alapját. A populációt figyelő szakértők édesburgonyát hagytak a tengerparton a majmoknak, ám adódott egy gond: a ráragadt homok. Egy nőstény majom rájött, hogyha lemossa a rátapadt szennyeződést, a probléma megoldódik. A felfedezést a makákó megosztotta anyjával, illetve társaival, akik szintén megosztották szüleikkel, és így tovább. A jelenség azonban a „burgonyamosó” majmoktól elszigetelt, ugyan azon a szigeten élő makiknál is megjelent, mindennemű, „burgonyamosó” majmokkal való fizikai érintkezés, és találkozás nélkül. Sheldrake azt feltételezte, hogy a felfedezés a morfogenetikus mező hatására jutott el a többi majomhoz.

A férfi azt feltételezi, hogy kell lennie valaminek, valami fizikailag megfoghatatlan vonzerőnek, ami minden fajt –ez esetben az embert is – összeköti a saját társaival. Ezt ő a telepátiánál, és energiánál feljebbvalónak értékeli, amit pillangóhatásnak azaz morfogenetikus mezőnek nevezett el. Konkrétan nem tudja definiálni elméletét, viszont körülírja, miszerint az képes befolyást gyakorolni bárhol, és bárikor, az eseményekre, és lényegében létrehoz egy mátrixot, amelyen keresztül mindeni képes kapcsolódni a másikhoz.


További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)