Jump to content

Álomkontroll alvás közben, avagy a tudatos álmodás művészete

2017. 02. 14. 17:05

Miután álomba merülünk, a tudatunk feletti irányítás gyeplőjét is elengedjük, legalábbis legtöbben. Egy új technika, azonban lehetővé teszi, hogy álomképink felett uralmunk legyen, még a lefekvést követően is. De, hogyan működik?

Alvás. Mindenki máshogy éli meg a hozzá fűződő viszonyát. Ki alig bír kikecmeregni az ágyból, és napközben sem esik nehezére elszenderedni, míg más egy vesztes csatatérként tekint a puha párnákra, és takaróra, ami egyet jelent számára az éjszakai szenvedéssel. Akármelyik aspektusból is vizsgáljuk a dolgot, ha nagy nehezen vagy könnyedén, de sikerül álomba zuhannunk, álomképek tucatja villan fel agyunkban.

Tudatos álmodás

A tudatos álmodás során az ember tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és jártasságától függően, az álomképek bármely elemét befolyásolhatja, vagy meghatározhatja. A tudatos álmot éber álomnak, tiszta álomnak vagy (az angol lucid dream kifejezésből) lucid álomnak is nevezik.

A tudatos álmodás megtapasztalásához többféle módszer áll rendelkezésre, közös jellemzőjük, hogy a személy tudatát, gondolkodását felkészíti az álombéli tudatosságra, a tudatra ébredésre.

A tudatos álmodás Paul Tholey, Európa-szerte elismert kutató volt, aki szakterületének a tudatos álmodást nevezte meg. A Frankfurti Egyetem pszichológia professzoraként, és a Braunschweigi Műszaki Egyetem sportpszichológia professzoraként is tevékenykedett. Számos tanulmány köthető nevéhez, melyek a tudatos álmodásról szólnak, sőt az első tudatosálom-kutatás kongresszus is, amit 1987-ben szervezett. Legfontosabb könyve a témában az Alkotó Álom.

Villanások, kusza képek vagy kiaknázatlan lehetőségek?

A tudatos álmodásra elvileg minden ember képes. Agyunk mélyén, eltemetve várja eme képesség, hogy felszínre kerülhessen és felszabadítsa a kreativitást, és ledönthesse a mindennapok során felépült korlátokat.

A tudatos álmodás tanait ismerők szerint, hihetetlen dolgokra lehetünk képesek, ha megtanuljuk irányítani álmainkat. Minden rejtett vágyunkat megélhetjük, kipróbálhatjuk, amire a valóságban nem lenne lehetőség, sőt bebarangolhatjuk a világot is.

A kutatások szerint az emberek jelentős része élete során egyszer átéli a kontrolállt álmodást, ami a módszer gyakorlásával profi szintre fejleszthető. A tudatos álmodás lényege, hogy felmérjük a helyzetet, és tudatunkat ráébresszük arra, hogy valójában álmodunk, így bármi lehetségessé válik.

Az úgynevezett valóságteszt nagy segítséget jelent ebben. A valóságteszt lényege, hogy az ember a mindennapi helyzetekben, például vásárláskor, utcán sétálva, étkezés, tisztálkodás közben stb. megvizsgálja saját magát, gondolkodását és környezetét, hogy olyan körülményeket találjon, amit esetleg csak álmodás vagy épp nem álmodás közben tapasztalhat. Ha elégszer szemlélődik ébren, akkor ez a szokása az álomba is előjön, ahol a valóságtól eltérő részletekre is felfigyel majd, így a tudatos álmodás lehetőségét megteremtve.

A másik fontos eleme a dolognak az alvás előtti meditáció. Mielőtt álomba merülnél, olyan dolgokra kell koncentrálni, amelyeket szívesen viszontlátnál álomkép formájában. A meditáció mellé kiegészítésképp a fantáziádat is segítségül hívhatod. Ha pedig eléggé fókuszálsz, álmaidban megjelenhet a vágyott dolog, onnantól kezdve pedig csak rajtad múlik, hogy kezedbe veszed-e a gyeplőt.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: deviantart.net, lonerwolf.com, world-of-lucid-dreaming.com)