Jump to content

Az omladozó fontosságtudat

2017. 04. 14. 17:05

Fontosságtudat nélkül nincs kiteljesedett egyén. De mi van akkor, ha eltévelyedik és megcsappan az érzet, vagy sose tapasztalta meg azt?

A fontosságtudat olyan akár a megfelelő mértékű ego, maximalizmus és nárcizmus. Egyszóval nem lehet nélküle jó teljesítményt nyújtani. Ám mit lehet tenni, ha az emberrel azt éreztetik, hogy nem fontos, amit csinál, vagy azt, hogy ő maga mit sem számít?

A fontosságtudat kialakulásához először is olyan családra, és barátokra van szükség, akik állandó feedback-kel látják el az embert a tevékenységét illetően. Hiszen mi sem segíti jobban elő az érzet kialakulását, mint a tudat, hogy van, akit érdekel, amit csinálunk. Amint ez a tendencia csökken, az ember akarva akaratlanul kevésbé nyújtja a tőle megszokott maximumot.

A munkahelyen, iskolában, stb. nincsenek ott a családtagok, hogy turbózzák az ember mentális hogylétét, így abból kel táplálkozni, ami van. A probléma ekkor szokott kezdődni, hiszen egy rossz főnök, másokat sárba tipró vezető, egy arrogáns társ nagyon hamar megtépázza az ember nehéz munkával felépített fontosságérzetét. Mit lehet ilyenkor tenni?

A legegyszerűbb módszer, ha az ember realizálja magában a helyzetet, és ahelyett hogy elhinné a sok negatívumot, kritikát amit kap, nem törődik vele. Egyetlen dolgot kell észbe vésni, hogy mindenki fontos valakinek. És amíg egy ember is teljes odaadással követi nyomon az ember életét, addig egy percre se engedje háttérbe szorítani mások által, az ő saját fontosságtudatát.


További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)