Jump to content

Érkezik a Richter szupergyógyszere

2017. 05. 22. 14:05

A Richter eredeti fejlesztésű antipszichotikuma várhatóan két hónap múlva megkapja az összes európai uniós tagállamra érvényes forgalomba hozatali engedélyt, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív véleményt adott ki a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó cariprazine-ra.

A Richter kutatói által felfedezett cariprazine 2016 márciusában került forgalomba az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a termék értékesítési jogait – valamint Kanadában is – az Allergan birtokolja. A szert a Richter és az Allergan (korábban Forest/Actavis)  közösen fejlesztették skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére.

Tavaly augusztusban a Richter megállapodást kötött a Recordati olasz céggel a készítmény kizárólagos forgalmazására a nyugat-európai piacon, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója szerint az EMA által kiadott pozitív vélemény jelentős mérföldkőnek tekinthető a Richter originális kutatási programjában. “Bár számos kezelési lehetőség elérhető a skizofréniában szenvedő betegek számára, a kielégítetlen orvosi igény továbbra is fennáll, így mi elkötelezettek maradunk, hogy egy újabb kezelési lehetőséget tegyünk elérhetővé azoknak, akik ebben az összetett kórképben szenvednek” – fejtette ki a vezérigazgató a közleményben.

Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, Kiss Mónika a bejelentéssel kapcsolatban úgy vélekedett: jó esetben akár még az idén megkezdődhet az európai értékesítés, mivel a Richter és a Recordati megállapodást kötöttek a nyugat-európai forgalmazásra.

A megállapodás értelmében, a szerződés aláírásakor teljesített mérföldkő kifizetés mellett, a Recordati további mérföldkő kifizetéseket teljesít a termék engedélyezési eljárásának, valamint forgalomba hozatalának függvényében. Mindemellett a termék piaci bevezetését követően a Richter további forgalomhoz kötött royalty bevételekre jogosult – írta az elemző az MTI-hez eljuttatott kommentárjában.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír pénteken délután közel másfél százalékkal 7080 forintra drágult.

(Forrás: szeniormagazin.hu;biokalauz.huMTI | Kép: pixabay.com)