Jump to content

Az evészavarok mellőzött típusa: a bulimia

2017. 07. 15. 17:05

Ugyan olyan súlyos elváltozásokat okoz, mint az anorexia, mégis valamiért háttérbe szorul. Az evészavar szó hallatán első sorban nem erre, hanem az anorexiára gondolunk, holott ez is ugyan olyan súlyos, sőt! Mivel nehezebb felismerni, sokan a végletekig mennek… Ismered az intő jeleket?

A bulimiás beteg eltérően az anorexiástól nem az éhezéssel, hanem a falásrohamok, és az étel visszahányásával igyekszik számára idális formában tartani testét. A falásrohamokban jelentkező túlevés, majd azt követő purgálás, azaz a bevitt étel valamilyen módon (önhánytatással és/vagy vízhajtókkal, hashajtókkal, beöntésekkel) történő kiürítése figyelhető meg esetükben.

Kialakulásának hasonló okai vannak, mint az anorexiának, vagyis a súlyfóbia, önkontroll, stb. Krónikussá válása szintén maradandó szervi károsodásokat okozhat, például refluxot, ill. a gyomorszáj teljesen elvesztheti záró funkcióját, így a hányás a legváratlanabb pillanatokban jöhet rá az emberre, ezzel kínos pillanatokat okozva az érintett személynek. De ha ez éjszaka, alvás közben történik, életveszélyes állapotot, (fulladást) is előidézhet.

Hogyan ismerheti fel a szülő, ha gyermeke bulimiában szenved?

Jóval nehezebb felismerni, mint az anorexiát, mivel nem feltétlenül jár drasztikus súlyvesztéssel, és az abból következő külső elváltozásokkal. Itt az első nyomokat a szekrényben, ill. egyéb „rejtekhelyeken” kell keresni. Ha felhalmozott élelmiszerkészletet találunk, kezdhetünk gyanakodni.

A gyorsan romló fog szintén vészjel lehet, ugyanis a gyomorsav, akárcsak a háztartási sósav, igen erős maró hatású, még az azonnali fogmosás sem védi meg a fogzománcot a károsodástól, ráadásul a nyálmirigyek gyulladása jellegzetes, puffadt, kerek, „mókusarcot” kölcsönöz a betegnek.

Ezen kívül a sérült kéz, kézhát is egy jel, mert ezek a sérülések önhánytatás közben keletkeznek, a fogak által. Végezetül a „Pro-Mia” bulimiás betegek által szerkesztett weboldalak látogatása is jellemző, amely a betegség fennállását erősíti - írja az MDOSZ.

Mi a teendő?

Mivel a falásrohamok sokszor feszültség- és szorongásoldásra szolgálnak, a kiváltó okok megkeresése fontos tényező a gyógyulás szempontjából, amelybe szakemberek bevonása szintén szükséges. Egyedül szinte lehetetlen megoldani, és kigyógyulni belőle.

(Forrás: biokalauz.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)