Jump to content

Félelemmel járó alvászavarok: a rémálom és lidércnyomás

2017. 10. 28. 09:05

Izzadt végtagok, ziháló légzés, nehéz mellkas. A szerencsésebbek csak ritkán élik át a lidércnyomások okozta bénító tüneteket, ám vannak, akiknek ezek mindennaposak. De mi áll a rémálmok hátterében?

A rémálmok hátterében általában érzelmi problémák húzódnak meg. Gyógyszerek vagy alkohol hatása alatt vagy ezek megvonásakor is kialakulhatnak. A jelenség oka azonban sokszor nem ismert.

A betegség tünetei

Az állapot elsősorban gyermekkorban jelentkezik. A gyermek éjjel felriad, félelem fogja el, sikoltozik, dobálja magát, néha járkál vagy rohangál a szobában. Ebben az állapotban a gyermek nem teljesen éber, nehéz vele kapcsolatot teremteni. Felébredve vagy nem emlékszik a történtekre, vagy csak részleteiben. Az idősebb kori rémálmok szorongással, félemmel teliek. Ezekre az illető felébredés után is emlékszik.

Lehet kezelni?

Szerencsére lehet, legalábbis csillapítani a tüneteket és az előfordulás gyakoriságát. Első sorban az okok kezelésére kell törekedni, ezek pszichoterápiával vagy más módszerekkel többnyire megoldhatók. Gyógyszeres kezelés (pl. feszültségoldó, szorongáscsökkentő szer) csak átmenetileg alkalmazható, előre meghatározott ideig.

A kiváltó ok kezelésével az alvászavar is megszűnik. A gyermekkorban fellépő probléma az életkor előrehaladtával megszűnik.

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)