Jump to content

Stabil kapcsolat, pluszkilók, felhőtlen boldogság – mi az összefüggés?

2018. 01. 16. 15:00

Köztudott tény, hogy a kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolatban élők egy idő után nem csak hitvesi ágyon, hanem a többletkilókon is osztoznak. Egy új kutatás, végre felfedi a fentiek közti korrelációt, és elmagyarázza, miért lehetséges ez.

A boldog párkapcsolatnak rengeteg hozománya van, köztük pedig egy kevéssé pozitív is: az elhízás, ami főként a nőket érinti. Ez van, nem igazságos, viszont van ennek egy jó oldala is.

Az elhízás világviszonylatban a felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt növekvő arányban jelentkezik, és a szakemberek megítélése szerint a 21. század egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája lehet. Egy 2009-es felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság 62%-a túlsúlyos, és 27%-a elhízottnak számít. Az Európai Unió országaiban a túlsúlyosság a felnőtt lakosság 30-80%-ára jellemző. A WHO adatai szerint 2008-ban világszerte 1,4 milliárd felnőtt számított túlsúlyosnak, 500 millió fő elhízottnak.

No de, a kiegyensúlyozott párkapcsolatban szerencsére nem a szó klasszikus értelmében válunk elhízottá, csupán csak néhány felesleges kilóról van szó.

Pluszkilók = boldogság

Túl a statisztikai valóságon az elhízáshoz a modern világban (különösen a nyugati társadalmakban) szinte mindenütt előítéletek társulnak, bár a történelem során voltak olyan időszakok, amikor azt sok helyütt a jólét és a termékenység szimbólumának tekintették, és a világ néhány pontján ez még ma is így van. A szerelemben és házasságban élők esetében pedig a felszaladt kilók pozitív jelentéstartalommal bírnak.

A nemrégiben megjelent kutatás szerint a stabil, kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatban élők hajlamosabbak a hízásra, de önképük és testképük is sokkal egészségesebb. A Brit Pszichológiai Társaság által ismertetett kutatás, amelyben 250 nő (20 és 45 közöttiek) vett részt, azt az eredményt hozta, hogy a megkérdezettek háromnegyede elégedett volt önmagával, még abban az esetben is, ha elhízott illetőről volt szó.

Attól függetlenül, hogy a mérleg nyelve nem mutatott mindig ideális tartományt a házasságban, élettársi kapcsolatban, vagy épp stabil és boldog kapcsolatban élők önértékelése javul, ami annak tudható be, hogy partnerük elfogadja őket.

Az érzelmi biztonságon túl a stabil kapcsolatban élő nők esetében nincs ott a nyomás, ami a külső megváltoztatására irányul, mert a partner megfelelő visszajelzésekkel látja el őket, illetve szeretetteljes elfogadással, ami a nők számára segítséget nyújt, saját maguk elfogadásához.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)