A stressz és a zsírban gazdag táplálkozás negatív hatást gyakorol az utódokra
Ez a hatás akkor lép fel, ha a hímek az utódok nemzésekor már hónapok óta stressz alatt állnak. A kutatás eredményeiről Tracy Bale, a Marylandi Egyetem neurológusa beszélt egy tudományos konferencián a texasi Austinban. Bale és kutatócsoportja hosszú időn át stresszhatást váltott ki az egereknél úgy, hogy különböző időpontokban idegen tárgyakat helyeztek a ketrecükbe.
A következő generációra való átörökítés oka a spermában lévő ribonukelinsavban (RNS) bekövetkező változás. A pontos hatást még nem ismerik azonban a kutatók. Azt feltételezik, evolúciós szempontból arról lehet szó, hogy az apák fittebbé teszik utódaikat azáltal, hogy azok már kevésbé erősen reagálnak a stresszre. Más tanulmányok pedig azt mutatták ki, hogy a hím egerek zsírban gazdag táplálkozása negatívan befolyásolja az utódok anyagcseréjét.
A kutatók az emberi testnedveket is vizsgálatoknak vetették alá
A szakértők egy ideje már igyekeznek kideríteni azt is, hogy emberek esetében a fenti állítások mennyire helytállók.