Manapság a csók a, szenvedélyt és a békét reprezentálja leginkább. Egy csók átlagosan 2-3 kalóriát éget el percenként, csökkenti a stresszt. Emellett epinefrint termel, amitől a szív gyorsban kezd verni, és redukálódik a koleszterint.
A tudósok azt feltételezik, hogy a csókolózás az etetésből alakult ki. Az etetés alatt azt kell érteni, ahogy az anyamadár eteti a fiókát, de napjainkig is van példa arra, hogy egy anyuka a gyermekét etesse így. Az angolban „Kiss-feeding”-nek nevezett tevékenység szénhidrátot, vasat, fehérjét termel. Szóval a száj szájhoz érintésének történelme van. A bizalom az intimitás és közelség gyökereit ötvözi.
A csók egyébként az egészségi állapotról és a génállományunkról és hormonjainkról hordoz információ. Ezeket az információkat a másik személy szervezete dekódol a csók íze alapján. Egy csókra, ami mind két fél számára jó volt, úgy reagál az agy, hogy megtalálta a biológiai társát.