Jump to content

A művészek kórja – a személyiségzavar 7 tünete

2018. 05. 02. 16:00

Az egyik leggyakrabban előforduló személyiségzavar a művészvilág ikonikus alakjait sem kímélte. Csöndben megbúvó, viták százait kirobbantó pszichózis, ami bárkiben elrejtőzik. Hiszen sokszor, csak a „rossz” személyiségre kenjük.

Az évszázadok során már-már természetessé vált, ha az adott korszak gigászai neurózis bármely válfajában szenvedtek. Napjainkban pedig lassan népbetegséggé növi ki magát a kór, ami Magyarországon a lakosság 20 százalékát érinti valamijen formában.

Mint égen a csillag, a személyiségzavarok típusai

A személyiségzavar egy gyűjtőfogalom, ernyőkifejezés. A valóságban a személyiségzavar nem egy kórképet takar, mert annak ezerféle specifikus változata létezik. Alapvonásaik alapján több csoportba oszthatók és egy-egy érintettben több jellemző is ötvöződhet.

A legmarkánsabb típusa a személyiségzavaroknak a skizoid, schizotipias, paranoid személyiségek. Ezt követik az antiszociális, borderline hisztrionikus és a narcisztikus zavarok. A harmadik nagy csoportba a kényszeres, a dependens (függő) és az elkerülő típusok sorolhatók.

Veleszületett különlegesség?

A művészek betegségének titulált kór kialakulásáért sok tényező tehető felelőssé, kezdve az örökletes hajlamtól a testi betegségek személyiségtorzító hatásán át a környezetik. Ez utóbbi nyomja a legtöbbet a latban. A környezet és a szocializáció, valamint a családi kapcsoaltok milyensége elképesztő hatással van az egyén személyiségére és a személyiségzavarra való hajlamra, még a felnőtt éveben is.

A gyermekkori lelki fejlődés zavarai, a szülői bizalom és kötődés nem megfelelő minősége, a traumatikus élmények, egy életre determináljál az embert és a személyiségzavar kialakulásához fűződő viszonyát.

A személyiségzavar 7 tünete

A főbb csoportonként természetesen árnyalódnak a tünetek, ám néhány közös jellemző létezik, amelyek együttes fennállása arra utal, hogy valami nem stimmel. De melyek ezek?

- alacsony empátiás készség
- munkahelyi és párkapcsolati problémák
- kötődési zavarok, baráti- és párkapcsolat kialakítására, fenntartására való képtelenség
- törvényszegés
- kiszámíthatatlanság, irracionálisnak tűnő döntések
- generált konfliktusok
- önértékelési problémák

Az érintettek gyakorta a környezetet okolják a problémákért, és az alapbetegség azaz a személyiségzavar, kiegészül már neurotikus vagy pszichotikus kórokkal, mint depresszióval, pánikkal, szorongással. Diagnosztizálni nem egyszerű, ám ha meg van a kórkép, el lehet kezdeni a terápiáját.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)