Jump to content

A munkatársak érzelmeit monitorozzák a kínai cégek

2018. 06. 03. 16:00

Több kínai kormányzati cég és a kínai hadsereg is aktívan tesztel már olyan fejlesztéseket, amelyek segítségével képesek azonosítani az alkalmazottak agyi aktivitását és ezáltal érzelmeit.

Az érzelmi megfigyelési technológiát annak céljából használja a munkáltató, hogy felismerje a dolgozók hangulatváltozásait. Ez alapján tudnák kalibrálni, hogy mennyi pihenőidő szükséges, milyen jellegű feladatot osszanak ki, vagy mikor érdemes valakit hazaküldeni – számolt be róla a 24.hu Tech rovata.

A megoldás lényege, hogy vezeték nélküli érzékelőket helyeznek a dolgozók munkahelyi sapkájába. Majd a szenzorok által mért agyi aktivitás adatait mesterséges intelligenciát (AI) használó algoritmusok elemzik, és felismerik a munkahelyi feszültségre, szorongásra vagy például stresszre utaló jeleket.

Az eddigi tapasztalatok szerint a módszer növeli a produktivitást és a cég nyereségességét is. Az állami Zhejiang Electric Power vállalat például arról számolt be, hogy 315 millió dollárral nőtt a profitjuk, mióta a technológiát 2014-ben tesztelni kezdték.

(Forrás: biokalauz.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)