Jump to content

A tinédzser fogékonyabb a mentális betegségekre

2018. 06. 28. 16:00

Míg a test alapvető funkcióit működtető agyi területek teljesen kifejlődnek a pubertás idejére, addig azon részek, amelyek az összetett gondolkodással, így a problémák hatékony megoldásával, még plasztikusak.

A fiatalkori évekre visszagondolva a heves cselekedetekért, rossz problémamegoldásért vagy furcsa szokásokért, általában az éretlenséget okoljuk. Ahogy a szülők is mondják, majd benő a feje lágya, nos szimbolikusan tényleg igaz. A Cambridge-i Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a tinédzser bizonyos agyterületei korántsem fejlődnek ki teljesen 14-éves korukig, sőt még a 20-as éveikre sem! 

Éretlen? Dehogy! Csak még kifejletlen 

A Cambridge-i Egyetem szakemberei háromszáz, 14-24 éves fiatal agyát vizsgálták. A kutatás során arra voltak kíváncsiak, hogy az agy bizonyos területei a fejlődés mely szakaszában állnak. Mint kiderült a test alapvető funkcióival, így a látással, a hallással és a mozgással összefüggő agyterületek teljesen kifejlődnek a kamaszkorra, de az összetett gondolkodással és döntéshozatallal összefüggő régiók azonban még nem teljesen, és sokat változnak.

Ezek olyan idegi központok, amelyek kapcsolatban állnak az agy többi kulcsfontosságú területével, és amelyeknek a hálózata megerősödik a tinédzserévek alatt - írja BBC News.

A szakemberek megvizsgálták az érintett agyi "csomópontok" fejlődéséért felelős géneket, és arra jutottak, hogy azok nagyon hasonlítanak a mentális betegségek egy részével, köztük a skizofréniával összefüggőkhöz. A kutatók szerint ez a felfedezés alátámasztja azt a megfigyelést, amely szerint a mentális rendellenességek jelentős része kamaszkorban fejlődik ki.

Sok tanulmány kimutatta, hogy a genetikai okokon túl a gyermek- és tinédzserkori stressz is összefüggésben van a mentális betegségekkel. Az új eredmények szerint a rossz bánásmód és a bántalmazás is hátráltathatja a magasabb szintű agyi funkciók fejlődését a kamaszévekben, és ezáltal hozzájárulhatnak a mentális betegségek kialakulásához.

A tanulmány vezető szerzője Ed Bullmore szerint a tinédzserkori agy fejlődése és a mentális betegségek kialakulása közötti biológiai kapcsolat felfedezése segíthet a legkockázatosabb csoportba tartozók azonosításában és korai kezelésében.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)