Jump to content

Restart – avagy soha nem késő újrakezdeni a karriert?

2018. 07. 19. 11:30

Önbizalom-növeléssel, önéletrajzírással, s a kiemelkedő kompetenciák megtalálásával segít a középkorúaknak a Restart-Up annak érdekében, hogy új kihívásokat, munkahelyet vagy éppen az eddigiektől eltérő karriert, életcélokat találjanak maguknak. A kezdeményezésről Farkashegyi Andrea coach szakértővel beszélgettünk a Rádió Orienten.

Soha nem késő…

A szakértő szerint soha nem késő megújulni és valami újba kezdeni. A középkorúak általában új kihívásokat keresnek életükben, karrierjükben és ezek megtalálásában segíthet számukra a Restart-Up. A kezdeményezés egy évvel ezelőtt indult, s célja, hogy a munkaerőpiacról valamilyen okból kikerült, diplomával és nyelvvizsgákkal rendelkező középkorúak számára segítsenek karrierjük újrakezdésében.

Melyek a középkorúak problémái?

Mint arra Farkashegyi Andrea rámutatott, a 40-50 éves korosztály számára ‒ a programban résztvevők visszajelzése alapján ‒ a legfontosabb az egészség és a biztonság, az önmagukról és a családjukról való gondoskodás.

Azonban amíg a nőknek első körben leginkább önbizalom-növelésben kell segíteni, addig a férfiak jóval magabiztosabbak, náluk inkább az önéletrajzírásban, céljaik megtalálásában nyújtanak segítséget a Restart-Up munkatársai. „Igyekszünk megtalálni azokat a képességeiket, amelyek akár a korábbiaktól eltérő, más területen is hasznosak lehetnek, s ezt megfelelően kommunikálni a külvilág, a leendő munkáltatók felé” – mutatott rá a szakember.

Fontos a generációk közötti együttműködés

Farkashegyi Andrea arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos a juniorok és a seniorok közötti jó munkakapcsolat kialakulása.

A seniorok által képviselt megfontoltság ugyanis nagyon jól ki tud egészülni a juniorok dinamikusságával. Mindehhez elengedhetetlen a kölcsönös bizalom és tisztelet, egymás nyelvének megtanulása. Ez a vállalati felsővezetés számára is fontos kérdés kell, hogy legyen, hiszen egy olyan cégből, ahol csak fiatalok dolgoznak, hiányozhat a tapasztalat és a bölcsesség, még egy olyan vállalatnál, ahol csak idősebbek vannak, esetleg a megújulás képessége hiányozhat – zárta szavait a coach.
(Forrás: biokalauz.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)