Jump to content

A szépek világa, a sikeresek világa

2018. 10. 31. 19:05

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy ez az állítás beigazolódjon. A dekoratívabb, szép külsejű emberek, minket is jobban megnyernek, hiszen előbb állunk meg egy jólszituált embernek, mint egy punknak.

A szép emberek sikeresebbek, szokták mondani. De valóban ez bizonyítható? A válasz igen. Kutatások tucatjai támasztják ezt alá. A tudomány ezt azzal magyarázza, hogy az ember automatikusan a szépet, esztétikusat keresi. Egyszóval a szem szereti a szépet, és ezer közül is a számára legvonzóbbat szúrja ki. Nincs ez másként az embereknél sem.

Egy friss kutatás például arról számol be, hogy jellemzően a kormányok előnyös külsejű szóvivőket választanak maguknak, mert úgy vélik, hogy tőlük az emberek könnyebben lenyelik a rossz híreket, megszorításokat.

Öltönybe csomagolt társadalmi norma

Talán van ebben valami, hiszem egy öltönyös úriembert kellemesebb társaságnak, jelenségnek értékelünk, mint egy alulöltözöttet. Ez szorosan összefügg egyébként az első benyomáskeltéssel, hiszen azok, akik az elfogadott társadalmi normák szerint cselekednek az első találkozáskor, és igyekszenek pozitív benyomást kelteni a megfelelő öltözetben, azokról a másik fél nem feltételez rosszat. Számos eredmény, ami pl.: ítélethozatalban, állásinterjúnál, vagy akár az utcai előzékenységi normákat vizsgálta, azt mutatja, hogy a szép emberek még a törvénykezésben, a büntetés kiszabásakor is jobban járnak, mint nem szép társaik.

Ugyanakkor szép embernek lenni sem mindig előnyös, ugyanis pont ezért sok kritikát kapnak. A leggyakoribbak sztereotípiákra hivatkozva - pl.: a szőkék buták –közvélekedésre alapoznak véleményt.

Azonban, tényleg minden a külcsín? A dolgok jelen állása szerint igen, mi sem példázza ezt jobban, hogy karácsonykor a plasztikai sebészek naptára tele van…

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)