Jump to content

A karácsony a szorongás ünnepe (is)

2018. 12. 11. 14:15

A karácsonyról valószínűleg a szeretet ünnepe kifejezés ugrik be, pedig sokaknak az év ezen időszaka tartogatja a legkeményebb szorongós és depressziós napokat. Kíváncsiak voltunk, miért fokozódik eme becses napokon a magányérzet, így utánajártunk a dolognak.

Furcsa, sőt kifejezetten paradox olyan kutatásokat olvasni, amelyek arról szólnak, hogy karácsony tájékán növekszik az öngyilkosságok száma, fokozódik a nyugtatók forgalmazása és hasonlók. Felmerülhet az emberben a kérdés, hogy miért?

Magányos karácsony

A fenti két szót egymás után leírni is kellemetlen, nemhogy megélni. Mivel a karácsony évszázadok óta a szeretet, a családi együttlét ünnepe, így egyedül tölteni, valóban rossz lelkiállapotba taszítja az embert. Már csak azért is, mert kulturálisan is belénk van kódolva, hogy karácsonykor együtt kell lennie a családnak, erre a nyilvánvaló tényre, pedig a reklámoktól elkezdve a hétköznapi beszélgetéseken át a legkisebb ABC üzenete is rátesz egy lapáttal.

De mi van akkor, ha nincs kivel együtt lenni? A tévéből, rádióból, újságból, internetes cikkek tömkelegéből áradó boldog karácsony képe ugyanis csak és kizáróan a családi egységgel azonosítható. Annak, akinek pedig nincs családja, esetleg szerettei már elhunytak vagy távolra sodorta másoktól az élet, ez a fajta karácsonyi üzenet kifejezetten lehangoló. Hiszen egy természetes vágynak, a szeretetben levésnek, a valahová tartozásnak kell nemet mondani egy magányosnak ígérkező karácsony során. Persze, hogy ez depresszióhoz vezet.

A másik indok, ami elég gyakorta vált ki depresszió, szorongást, anyagi szorongást, az az, hogy „az emberek gyakorta karácsonykor vetnek számot az életükkel” – mondta a news.com.au-nak Jenny McGee, klinikai pszichológus. „Ilyenkor több idő jut arra, gondolkodjanak, és megrágják a problémáikat” – folytatta McGee.

Ugyanakkor az izoláltság érzetén túl, karácsonykor a szeretteink emléke is gyakrabban feldereng. Akit viszont veszteség ért vagy elidegenedett, annak az ünnepi időszak komoly lelki fájdalmat okoz, pontosan emiatt. „Hiszen a karácsony még jobban rávilágít arra, hogy ők már nincsenek itt” – mondta a pszichológus.

Vannak jelei!

A karácsonyi magányt az önbizalom és az önértékelés is megsínyli, nem beszélve a lelki traumákról és azokról, akik nem kaptak időben segítséget.

Ha egy szerettünk, barátunk furcsán kezd viselkedni, visszahúzódóvá válik az ünnepek környékén, érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá, mert lehet, hogy gond van. „A másik intő jel, a túlfogyasztás, mind fizikai mind anyagi értelemben (pl.: szerencsejáték), illetve a túlzott közösségi médiás jelenlét” – mondta McGee. Ezutóbbi semmi más, csak figyelemelterelés.

Figyeljünk egymásra!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)