Jump to content

Hallottál már a karácsonyi pszichózisról?

2018. 12. 13. 16:05

Egyszerű halandóként nem gyakran találkozni a kifejezéssel, pedig egyre többeket érint a karácsony közeledtével ez a tudatállapot. A beteges vásárlási láz, és a szétesett családok karácsonyi kötelező időtöltése is komoly veszélyeket hordoz magában, ami egyenes út a pszichózishoz.

A karácsonyi pszichózis fogalma már évek óta ismert, lassan egy lesz a pszichiátria intézményesített divatdiagnózisai közül. Az ünnepek környékén tapasztalható szorongásnak több kiváltó oka is lehet, Dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász szerint a társadalom minden rétegét veszélyezteti.

"Az elvált szülőknél komoly gondot okoz a karácsonyi láthatás, illetve a foltcsaládok ünnepének az összehangolása. Gyakran régi sérelmek törnek fel a rokonságban, amelyek nemhogy meghitté, inkább konzummá teszik az egyébként vallási, de mindenképpen szeretet alapú ünnepet. Emellett manapság leginkább konzum karácsonyról beszélhetünk, ami a fogyasztói társadalom szüleménye. Valljuk be, az ünnep legfőbb mozgatórugója a kereskedelem. Ezek mind hozzájárultak a karácsonyi pszichózis kialakulásához" - mondta Dr. Szöőr Anna.

A karácsonyi pszichózis rémálma helyett a párok szeretetre, kisbabára, az idősebb generációk unokára várnak, azaz csak az egyének elhatározásán múlik, hogy mikor élhetik végre reneszánszukat az egy életre szóló tartást és biztonságot adó nagycsaládok. Az ünnepi időszak a meddő pároknak is nehéz, már minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért.

"A fogamzás bekövetkezését ezernyi tényező befolyásolhatja, érdemes tehát sokkal szélesebben körülnézni. Okot és orvoslást találhatunk például a stressz megelőzésével vagy kezelésével, a környezeti ártalmak kiküszöbölésével, a sportolási és öltözködési szokások ésszerűsítésével. Ha vitamin-, vagy nyomelemhiány áll fenn, látványos eredményt hozhatnak  olyan alternatív gyógyhatású, nem gyógyszeres beavatkozások is, mint a férfiaknak szánt Ferulant”- mondta Prof. Dr. Ősapay György, aki több amerikai egyetemen oktatott és végzett gyógyszerkutatást. De miért olyan fontos a hűség és a gyermekáldás a karácsonyi pszichózis elkerülésében?

"Az ember melegségre vágyik - írja a költő, és máris magunk elé képzelünk egy gyönyörűen feldíszített, gyertyákkal és csillagszórókkal teli karácsonyfát. A modern világ nem csak konzumálta a Karácsonyt, hanem beleavatkozott az élet természetes körforgásába, így a születés ünnepén, gyakran gyermekek nélkül, a halottainkat siratjuk. Ennek oka, hogy ha az életet egy nagy sakktáblának képzeljük el, akkor a halottainkkal eltűnnek arról a bábuk, amelyet az elhunytak meggyászolása után oly természetesen követne a születendő generáció, aki feladatot és egyben új örömet adna a nagycsaládnak. A késői gyermekvállalás, vagy annak elmaradása azonban megszakítja ezt a természetes folyamatot, így marad a bánat, és sokan karácsonykor az eltűnt 'sakkfiguáikat' siratják az új generáció feletti örömük helyett" - tette hozzá Dr. Szöőr Anna.

A babaszületések számát tekintve szeptember kiugró hónap az év 12 hónapját tekintve. Ez nem meglepő, ha elgondoljuk, hogy a kapcsolódó fogamzás decemberre esik, ekkor vannak legtöbbet együtt a párok, nincs munkahelyi stressz, emocionálisan kedvező a szituáció a meghitt együttléthez. A tapasztalatok szerint a babára hosszabban várakozók között is ilyenkor gyakoribb a fogamzás.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)