Jump to content

Miért nem vesszük komolyan a depressziót?

2018. 12. 18. 09:05

A világon a depressziós betegek nagy többsége a megfelelő kezelésnek a minimumában sem részesül, sőt van aki egyáltalán nem próbál gyógymódot keríteni a lélekmarcangoló kórra. 

 

Egy nemzetközi tanulmány, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) támogatott, megállapította, hogy a világon mintegy 350 millió embert sújt depresszió. A kutatók 21 ország majdnem 50 ezer lakójának adatait elemezték és megállapították, hogy még a gazdag, viszonylag jó egészségügyi ellátórendszert működtető országok depressziósainak is csak alig húsz százaléka jut hatékony gyógymódhoz. A szegényebb országokban a helyzet lényegesen rosszabb, 27 betegből csak egy kap megfelelő kezelést.

“Az az ellátás, amelyben ma a depressziósokat részesítik, nagyrészt teljesen hatástalan” – jelentette ki Graham Thornicroft, a londoni King’s College professzora, a kutatás vezetője, aki arra szólította fel az országos és nemzetközi szervezeteket, hogy növeljék a mentális egészségre fordított kiadásokat és javítsanak az ellátáson, “hogy egyetlen depressziós se maradjon az út szélén”.

A WHO becslései szerint a világon mintegy 350 millióan szenvednek a betegségben, mely a munkaképtelenség fő oka.

A kutatás azt is megállapította, hogy noha egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a depresszió diagnosztizálható és pszichoterápia, valamint gyógyszerek segítségével gyakran gyógyítható is, a kezeléseket nem alkalmazzák széles körben.

A British Journal of Psychiatry című szaklap aktuális számában közölt tanulmány a WHO 21 országban – köztük Brazíliában, Bulgáriában, Kolumbiában, Irakban, Mexikóban, Nigériában, Kínában, Argentínában, Franciaországban, Németországban, Izraelben, Japánban, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban – készített mentális egészségi felméréseinek adatait elemezte.

A minimálisan megfelelő kezelés a kutatók definíciója alapján lehet gyógyszeres terápia, amikor legalább egy hónapig szedi a beteg a gyógyszert, valamint legalább négy alkalommal látja orvos. A definíció szerint szintén minimálisan megfelelő gyógymód a pszichoterápia, ami legalább nyolc alkalomból áll és valamilyen szakember – akár vallási vezető, spirituális tanácsadó vagy szociális munkás – segítségével folyik.

 

Kövess minket a Facebookon is!

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)