Jump to content

Kizáró ok a skizofréniánál a magas IQ?

2019. 01. 24. 20:05

Az intelligenciahányados hasznosságáról számos tudományos értekezés és vita olvasható. Egyesek teljesen hasztalannak titulálják azt, mivel egyetlen pszichológiai teszt sem képes bebizonyítani, hogy az IQ befolyással lenne az egyén sikerességére. Most azonban fordult a kocka. Egy friss kutatás arra enged következtetni, hogy minél magasabb az ember IQ hányadosa, annál kevesebb az esély a skizofrénia megjelenésére.

A Virginia Commonwealth Egyetem vezetője, Kenneth Kendler részletes beszámolója a témával és kutatási eredményekkel kapcsolatosan, a The American Journal of Psychiatry online számában olvasható.

A skizofrénia egy komoly mentális zavar, betegség, ami számos tünettel manifesztálódik. Ezek általában az abnormális szociális viselkedésben, paranoid téveszmékben, és hallucinációkban kerülnek kifejezésre. A rendellenesség hátterében nagyrészt genetikai tényezők állnak, bár a kábítószer-használat és érzelmi trauma is szerepet játszhat kialakulásában.

A legfrissebb tanulmány, azonban más összefüggésrendszerbe helyezi a skizofrénia kialakulását. Az intelligencia mértékével összevetve igyekszik konklúziót levonni. Kendler úgy nyilatkozott: „Ha valóban okos vagy, a skizofréniával kapcsolatos génjeid nem kapnak sok esélyt a kibontakozása.”

Hogy állítását alátámassza egy kiterjedt kutatásba kezdett. A vizsgálódásba bevont alanyok száma 1,2 millió főre tehető, akik intelligencia hányados mérésen vettek részt 1979 és 1995 között. A vizsgált alanyok akkor 18 és 20 év között voltak (egyébként Kendler Svéd férfiakat választott a kutatáshoz). Az akkor kapott adatokat összevetette az 1986-2010-ig kiterjedő olyan kórházi adatokkal, melyek a skizofréniával diagnosztizált betegeket jelölte. A kapott eredmény nem lepte meg. Az IQ mértéke és a skizofrénia között kapcsolat volt fellelhető. A férfi azt állítja, hogy nem csak örökletes hajlam kérdése a kór kialakulása.

Az eredmény azért annyira megkérdőjelezhető, hogyha a skizofrénia kialakulása, valóban az intelligencia hányadossal áll összefüggésben, akkor miért lehetséges az, hogy a legnagyobb elmék és alkotók (pl: John Nash, Vincent Van Gogh, Edgar Ellen Poe) körében elég gyakori volt?(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)