Jump to content

Összefügg a kevesebb ital és a házasság

2019. 01. 29. 17:05

Örömteli hír, mert hazánkban így is elég magad az alkoholizmusban szenvedők száma, az viszont már kevésbé az, hogy minden harmadik házasság válással végződik. Na de, mi az összefüggés a házasság és az alkoholfogyasztás csökkenése között?

Néhány hónapja érdekes kutatás látott napvilágot, amit a Virginia Egyetemen készített. A vizsgálódás során arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy hogyan módosul az emberek alkoholfogyasztási szokása, párkapcsolati státuszuk szerint.

A kutatást összegző publikáció a Journal of Family Psychology című szaklapban jelent meg, és érdekes összefüggésekre irányította rá a figyelmet. A tanulmány során a kutatók 2425 azonos nemű ikerpárt vizsgáltak. Az önkéntesek között 807 pár férfi és 1618 pár nő szerepelt. A vizsgálatok elkezdése előtt mindannyian kitöltöttek egy rövid kérdőívet, amin a családi állapotra és az alkoholfogyasztási szokásokra irányuló kérdés is szerepelt. A kapcsolati státuszt firtató kérdése a: házas, elvált, özvegy, különélő, soha nem volt még házas vagy a partnerrel együtt élő opcióból lehetett választani.

A vizsgálódás során a szakemberek arra jöttek rá, hogy az ikerpárok közül azok, akik házasságban vagy valakivel együtt éltek kevesebbet és ritkábban nyúltak a pohár után, mint azok, akik egyedül éltek vagy elváltak.

De egészen más volt a helyzet az élettársi viszonyban, azaz a házasság nélkül együtt élők, a szinglik, elváltak és az özvegyek csoportjában. Míg utóbbi három kategóriába tartozó emberek gyakrabban fogyasztottak szeszt, addig az élettársi kapcsolatban lévők hozzájuk képest kevesebbet, ám a házasságban élőkkel összevetve viszont többet.

A kapcsolatban élő férfiak szeszfogyasztási szokásai is megváltoztak. Ők alkalmanként kevesebbet isznak, mint a házas férfiak, míg a nőknél ez az arány mindkét esetben megegyezett.

Érdekesség, hogy az ivás mennyisége és gyakorisága is mutat eltérést, ha egy kapcsolat véget ér. A frissen szinglivé lettek többször isznak, míg az elkötelezett kapcsolatban élőknél az ivás gyakorisága visszaesik. Mindebből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy ha egy kapcsolat véget ér, az emberek hajlamosabbak nagyobb mennyiségű alkoholt inni, de az ivás gyakorisága nem feltétlenül nő meg.

Szembetűnő, hogy a kapcsolat pozitív hatással van az alkoholfogyasztási szokásokra, ami azzal magyarázható, hogy a felek visszatartó erőt gyakorolnak a másikra, plusz a boldog embernek nincs mit az italba fojtania. Persze egy-egy pohár ital minden szerelmes torkán lecsúszik néha napján, mégsem jellemző rájuk, hogy bárokban, kocsmákban ülve töltenék az estét.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)