Jump to content

Érezni emberi dolog: a sírás 4 kevésbé ismert előnye

2019. 02. 11. 15:00

Sírni már nem annyira tabu, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de azért a mai napig szokás rásütni a könnyező emberre a „gyenge” jelzőt. Pedig, a sírásnak számos olyan biológiai előnye van, amiért nem szabadna visszafogni a könnyeket.

Számtalan módon próbáljuk elrejteni a meghatódottság, a fájdalom vagy épp a bánat könnycseppjeit, mert még mindig nem fér bele, hogy nyíltan szabadon engedhessük őket. A nők esetében ugyan egy fokkal talán jobb a helyzet és a „gyenge” jelző helyett csak a „hisztis” billogját sütik rájuk, ám a férfiak esetében ördögtől való a sírás. Pedig néha nem árt kiadni ebben a formában az érzelmeket, mert több profitot hoz, mint elsőre hisszük.

Természetes nyugtató

Az antidepresszánsok közül kevés tudja felvenni a versenyt egy szakítás vagy negatív életesemény netán stresszhelyzet során a sírással. A könnyek ugyanis egyfajta stresszoldó hatással bírnak, így egy kiadós sírás után nem csak a szorongással, idegeskedéssel való szembenézés könnyebb, hanem annak a megoldása is.

Kimossa a kortizolt, azaz a stresszhormont

Érdekes biológiai megfontolás áll a könnyezés mögött is, lévén, hogy sírás és sírás közt is van különbség. Mégpedig az úgynevezett reflexkönnyezés, amely során a szembe került port vagy egyéb irritáló anyagokat távolítja el könny formájában, és van az a fajta sírás, ami az érzelmi túlfűtöttségből fakad.

A szomorúságból vagy stresszből fakadó sírás ugyanis más lapra tartozik. A feszült helyzetekben feltörő sírás ugyanis „megtisztítja” a szervezetet a stresszhormontól, ugyanis a könnyekkel kortizol is távozik a testből. Ezért érezhető megkönnyebbülés a sírást követően.

Fájdalmat csillapít

Szintén a fentihez hasonlóan a könnyeknek ténylegesen van fájdalomcsillapító erejük. Ez a leucin enkephalin nevű vegyületnek köszönhető, ami egy természetes fájdalomcsillapító. A sírás során az anyag felszabadul, és könnycsepp formájában távozik, miközben csökkenti a fájdalomérzetet.

Szavak nélkül kommunikál

A csecsemő szavak nélkül, sírásával érteti meg magát életének első évében. Ahogy telik-múlik az idő, a sírás mit sem veszít megérthetőségéből. Legyen szó felnőttről vagy gyermekről, olykor nem kellenek szavak, hogy a másik megértse, mi rejtőzik egy könnycsepp mögött.

A nonverbális kommunikáció ezen eszközével, azonban kevesen élnek, ha olyan érzelemkifejezésre kerül sor, amit szavakkal nem lehet leírni. Talán ilyenkor kezdődnek a félreértések.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)