Jump to content

Mennyi időnk van jó első benyomást tenni? Kevesebb, mint 30 másodperc

2019. 02. 20. 16:50

Csillagközi sebességre kell kapcsolni, ha jó benyomást akarunk kelteni egy vakrandin vagy egy állásinterjún, ugyanis a legfrissebb kutatás szerint 27 másodperc alatt eldől, hogy valaki szimpatukus-e vagy sem. Hogy lehet bevágódni ennyi idő alatt?

A Dollar Shave Club megbízásából készült felmérésben 2000 amerikai vett részt, a kutatás végére pedig az is kiderült, hogy az 7-ből 1 embernek már azelőtt kialakult egy kép a másikról, mielőtt az akár egy szó is szólna.

Madarat tolláról, embert…

Semmiképp sem a barátjáról, hanem sokkal inkább a gesztusairól. A kutatók arra jöttek rá, hogy a pozitív első benyomás elmaradhatatlan elemei: a mosolygás, udvariasság, kellemes illat, a meghallgatás képessége és a szemkontaktus megteremtése. Ezzel ellentétben a kellemetlen illat, a rosszindulatú viselkedés és a rosszul megválasztott öltözet volt a legyakoribb módja az unszimpátiának.

A fentiek közül, talán mégis az illat volt a leglényegesebb. A válaszadók túlnyomó többsége (85 százalék) azt mondta, hogy sokkal jobb véleménnyel vannak arról, akik nem árasztanak kellemetlen testszagot vagy pacsuli illatot. Érdekes módon a válaszadók 68 százaléka azt mondta, hogy nagyon sokat foglalkoznak azzal, hogy jó illatot árasszanak, ha randira mennek.

Az első randevún háromszor gyorsabban telik az idő

Ha már az ismerkedésnél tartunk, a kutatás arra is kitért, hogy 5-ből 3 ember azt mondta, hogy az első benyomással kapcsolatos ítéletek sokkal gyorsabban alakulnak ki, mint bármely más szociális érintkezés során.

Sőt, az átlagos válaszadó úgy véli, hogy mindössze 15 perc elég ahhoz, hogy eldöntsék akarnak-e második találkát, vagy sem. A 16. perc pedig a döntő, ugyanis a kutatás szerint ekkor fejeződik be a randi, ha abszolút nem volt meg a szimpátia.

De az első benyomások igazából már a randi előtt körvonalazódnak, mert sokat hasznosnak tartják a potenciális partnerre való rákeresést. A Facebook világában, pedig elgördülnek az ilyen jellegű akadályok.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)